Αγορές

Πετρέλαιο: Mε το «δεξί» στο ξεκίνημα της εβδομάδας – Πάνω από τα $113 τα futures του Brent

  • newsroom


Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ ενόψει της αύξησης των καλοκαιρινών μετακινήσεων στις ΗΠΑ - Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Η περιορισμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και το ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο, καθώς και η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων μετά το δίμηνο lockdown στη Σανγκάη ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 111 δολάρια το βαρέλι συνεχίζοντας τη ανοδική του πορεία, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο. Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ ενόψει της αύξησης των μετακινήσεων στις ΗΠΑ λόγω διακοπών. Οι διαχειριστές χρημάτων έχουν επίσης ενισχύσει τα ανοδικά στοιχήματά τους σε ακατέργαστα. Επιπλέον,  οι traders ποντάρουν περισσότερο πλέον στο αγρό πετρέλαιο.

Ο αμερικανικό αργό για παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 111,15 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent για διακανονισμό Ιουλίου σημείωσε αύξηση 0,9% στα 113,60 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε πως θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως κράτος μέλος του ΟΠΕΚ+ διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της χώρας, κόντρα στην αυξανόμενη πίεση της Δύσης κατά της Μόσχας και το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού αργού.

Μιλώντας στους «Financial Times» ο πρίγκιπας Αμπνουλαζίζ μπιν Σαλμάν επεσήμανε πως το Ριάντ ελπίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+, η οποία θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Επέμεινε δε, πως η παγκόσμια κοινότητα «θα πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας που έχουν οι χώρες παραγωγής.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύθηκαν φέτος λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους έχει δώσει ώθηση στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και τροφοδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει επιβάλει μια σειρά από επώδυνα lockdown για να περιορίσει τα κρούσματα Covid-19, προκαλώντας πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Επιπλέον, άνοδος για το αργό προήλθε από την αποδυνάμωση του δολαρίου, η οποία καθιστά τον μαύρο χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Eurogroup: «Θετική» 14η αξιολόγηση και μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για την Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Η νέα γενιά παίρνει τα ηνία της Κεντρικής Επιτροπής

Επί τάπητος σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος μηχανισμός ηλεκτρισμού