Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας είναι πιθανό να βρεθεί ενώπιον εξαιρετικής πίεσης αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εκπρόσωποι μερικών από τα πιο ισχυρά πετρελαιοπαραγωγικά κράτη συνομιλούν για το πώς θα μετριαστούν πιο αποτελεσματικά οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) , θα συναντηθούν στη Βιέννη το διήμερο 5 και 6 Μαρτίου. Αναμένεται να συμφωνήσουν σε έναν γύρο βαθύτερης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές, αν και η κλίμακα της μείωσης παραμένει αβέβαιη.

Μερικά από τα πιο βασικά μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να πιέζουν για μείωση της παραγωγής έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως – σημαντικά υψηλότερα από τα 600.000 βαρέλια ημερησίως που είχε προτείνει αρχικά η κοινή τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ. Εντούτοις, η Ρωσία που δεν ανήκει στον ΟΠΕΚ δεν έχει ακόμα προσυπογράψει αυτή τη στρατηγική.

Σύμφωνα με τον Johannes Benigni, πρόεδρο της JBC Energy Group,το πρόβλημα είναι ότι η συμμαχία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας έγκειται στο ότι, ενώ το Ριάντ μπορεί να έχει διάθεση για υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, η Μόσχα είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού στην περιοχή μεταξύ 50 και 60 δολαρίων.

Όπως αναφέρει ο Benigni, παρουσιάζονται ρήγματα στη σχέση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, προσθέτοντας ότι ενώ η πρώτη θέλει να έχει μια επ’ αόριστον συμφωνία για μειώσεις παραγωγής, οι Ρώσοι εμφανίζονται διστακτικοί στο να παραταθεί για ακόμα τρεις μήνες.

Νωρίτερα το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ διαπραγματευόταν στα 52,44 δολ/βαρέλι με άνοδο 1%, ενώ το αμερικανικό αργό ήταν στα 47,75 δολ/βαρέλι με άνοδο 1,2%.

Το μπρεντ έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 25% από τα υψηλά στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ το WTI έχασε πάνω από 30% κατά το ίδιο διάστημα. Αιτία οι εντεινόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως.