Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι χώρες σπεύδουν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό τους μείγμα μετά από αυτό που ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη κρίση τιμών πετρελαίου στην ιστορία».

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν κατέστρεψε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και περισσότερες χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ο Μπιρόλ δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρηνική ενέργεια θα λάβει «ώθηση» από την κρίση εφοδιασμού.

«Δεν βλέπω έναν κόσμο όπου η ζήτηση δεν θα αυξηθεί», δήλωσε ο Μπεν Κουμάρ, επικεφαλής στρατηγικής της Seven Investment Management, στο CNBC. «Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει κάθε χώρα που εξαρτάται από εισαγόμενη ενέργεια να συνειδητοποιήσει ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος του μέλλοντός της».

Οι επενδυτές έχουν διάφορους τρόπους να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου, της βασικής πηγής καυσίμου για τις αντιδράσεις που παράγουν πυρηνική ενέργεια, καθοδηγείται από την Kazatomprom.

Με έδρα το Καζακστάν αλλά εισηγμένη στο Λονδίνο, η εταιρεία αντιπροσώπευε περίπου το 21% της παγκόσμιας παραγωγής το 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής της, η Cameco, αντιπροσώπευε το 17%. Οι μετοχές της έχουν τριπλασιαστεί σε αξία τους τελευταίους 12 μήνες και έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 60% από την αρχή του έτους, καθώς εκμεταλλεύεται ένα διαρθρωτικό έλλειμμα στην αγορά ουρανίου.

Η ζήτηση ξεπερνά εδώ και καιρό την προσφορά, καθώς τα χρόνια υποεπένδυσης σε νέα ορυχεία κράτησαν την παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα. Από το 2022, οι δυτικοί αγοραστές επιδιώκουν να αποεπενδύσουν από τους ρωσικούς παραγωγούς, ενισχύοντας περαιτέρω την τιμή της μετοχής της Kazatomprom. 

Σε γενικότερο επίπεδο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να εξετάσουν αμοιβαία κεφάλαια που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εταιρειών εξόρυξης, διύλισης και εξερεύνησης ουρανίου, όπως το Global X Uranium UCITS ETF.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με βάση τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, το οποίο παρακολουθεί τις 50+ εταιρείες του δείκτη Solactive Global Uranium & Nuclear Components.

Η μεγαλύτερη έκθεσή του είναι στον καναδικό κολοσσό Cameco Corporation, ο οποίος αποτελεί το 15% του χαρτοφυλακίου.

Ο Κουμάρ της Seven Investment Management δήλωσε ότι αναμένει οι καναδικές εταιρείες εξόρυξης να γίνουν «πολύ δημοφιλείς», ειδικά οι πιο καθιερωμένες όπως η Cameco, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 72 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (53 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης για σχεδόν 40 χρόνια.

«Υπάρχουν πολύ λίγες καθιερωμένες εταιρείες εξόρυξης και διύλισης, ενώ η εξερεύνηση έχει πληγεί από κανονισμούς και σκεπτικισμό», προσέθεσε.

Η τιμή του ουρανίου είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα εμπορεύματα, δεν διαπραγματεύεται σε ανοιχτό χρηματιστήριο, αλλά διακανονίζεται μέσω ιδιωτικών εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τιμή spot του ορυκτού είναι μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου όπως η Yellow Cake Plc, η οποία είναι εισηγμένη στο AIM του Λονδίνου.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της είναι να «αγοράζει και να διατηρεί φυσικό U3O8 και να συμμετέχει σε συναλλακτικές δραστηριότητες σχετικές με το ουράνιο», σύμφωνα με τον ιστότοπό της, ο οποίος παρέχει στους επενδυτές ρευστή έκθεση στην τιμή του ουρανίου.

Η Citi προσέθεσε πρόσφατα το ουράνιο στο μη ρευστό τμήμα της στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της, ενώ η Bank of America δημοσίευσε μια αισιόδοξη αναφορά προβλέποντας ότι η τιμή θα φτάσει τα 135 δολάρια ανά λίβρα έως το 2027.

«Η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να κερδίζει ξανά αποδοχή ως λύση στις διπλές προκλήσεις της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και της ενεργειακής ανεξαρτησίας», ανέφεραν οι αναλυτές της BofA σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου. «Είμαστε αισιόδοξοι για το ουράνιο». Οι τρέχουσες τιμές spot του ουρανίου κυμαίνονται γύρω στα 86 δολάρια ανά λίβρα.

Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο να κλείσει η βάση της Ryanair στο «Μακεδονία»

Κοινωνικός τουρισμός: Πώς θα επιλεγούν οι 25.000 συνταξιούχοι για τα vouchers διακοπών 2026

Amazon: Επεκτείνεται στις υπηρεσίες logistics – Γκρεμίζονται οι μετοχές των εταιρειών μεταφορών στη Wall Street

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα