Τον πλέον δύσπιστο οίκο αξιολόγησης, δηλαδή τον Moody’s, περιμένει απόψε η Ελλάδα, ευελπιστώντας σε μια πιθανή αναβάθμιση, η οποία θα στείλει ακόμη ένα θετικό μήνυμα εν μέσω της προσπάθειας επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.

Αυτήν την στιγμή, ο αμερικανικός Moody’s αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με «Ba3», δηλαδή τρία «σκαλιά» κάτω του πολυπόθητου investment grade. Παράλληλα, η εν λόγω αξιολόγηση είναι δύο «σκαλιά» κάτω της αξιολόγησης των υπόλοιπων μεγάλων οίκων, δηλαδή των Standard & Poor’s, DBRS και Fitch.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της χώρας μπορεί να ελπίζει σε μια πιθανή αναβάθμιση, ώστε αφενός να γεφυρωθεί η απόσταση με τους υπόλοιπους οίκους, αφετέρου να σταλεί ακόμη ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, με την εν εξελίξει τραπεζική αναταραχή να πυροδοτεί νέους κινδύνους για τις εθνικές οικονομίες. Κι αυτό, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ενός ντόμινο, σε περίπτωση κατάρρευσης της Credit Suisse.

Η επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, ο πρώτος κρίσιμος σταθμός έρχεται στις 21 Απρίλιου, όταν ο S&P είναι προγραμματισμένο να εκδόσει report για την ελληνική αξιολόγηση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, το επικρατέστερο σενάριο δεν προβλέπει νέα αναβάθμιση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ενδιαφέρον μετατίθεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, ο DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB high, ενώ πριν δύο εβδομάδες ο μικρότερος οίκος Scope διατήρησε την ελληνική αξιολόγηση σε «BB+». Και οι δύο βρίσκονται ένα «βήμα» πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Σταθερή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

Στο μεταξύ, η αγορά των κρατικών ομολόγων φαίνεται ότι προς το παρόν ωφελείται σημαντικά από τις τραπεζικές εξελίξεις, καθώς οι αναλυτές «βλέπουν» στο πρόσωπο των ομολόγων ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Ιδίως από την στιγμή που ο σκόπελος της ύφεσης φαίνεται ότι ξεπερνιέται.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων βαίνουν σταθερά μειούμενες τις τελευταίες ημέρες, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία να βρίσκεται στα επίπεδα του 4,16%, καταγράφοντας πτώση οκτώ μονάδων βάσης σε σχέση με την Πέμπτη. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), δε, καθορίζονται στα επίπεδα των 190 μονάδων βάσης.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, όπου οι αποδόσεις περιορίζονται στο 3,6%, σχεδόν 800 μονάδες βάσης μακριά από τα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου (4,4%). Τα CDS (κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας) της 5ετίας, παράλληλα, ανέρχονται στις 92,6 μονάδες.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Φυσικά, η αποκλιμάκωση τις ομολογιακές αποδόσεις, κάτι που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, συνδέεται και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ηπιότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι τραπεζικές προκλήσεις φαίνεται ότι δημιουργούν δεύτερες… σκέψεις στη Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων (κάτω των 50 μ.β.), προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Μάλιστα, οι traders βλέπουν πλέον ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στο 3,2% (επιτόκιο καταθέσεων) έναντι της εκτίμησης για 4,2%, η οποία είχε διατυπωθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Οπωσδήποτε, ένα χαμηλότερο τελικό επιτόκιο ευνοεί το κλίμα στις αγορές, καθώς σηματοδοτεί τη συγκράτηση στην αύξηση του κόστους χρήματος. Βέβαια, αυτό αναμένεται να έχει βαρύ «τίμημα» στον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμα

Οι «γαλάζιες καρδερίνες», ο Βαρουφάκης φουσκώνει, ο Πολάκης κόβει – Πώς η ΔΕΗ μπερδεύεται με τον ΟΤΕ, ο Κόπυ και τα καλώδια

Ολα όσα κάνουν το Petrus ένα εμβληματικό, “διαστημικό” κρασί με “αστρονομική” τιμή

Γουόρεν Μπάφετ: «Πρέπει να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι προσεκτικοί» – Επένδυσε $500 εκατ. μέσα στην κρίση