Υπό πίεση βρίσκονται οι τιμές στην αγορά των εμπορευμάτων, καθώς οι κίνδυνοι στην οικονομία της Ασίας επισκιάζουν τη συμφωνία στις ΗΠΑ για το ανώτατο όριο χρέους.

Η τιμή του πετρελαίου Brent, ενδεικτικά, υποχωρεί προς τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, ενόσω η ενδυνάμωση του δολαρίου καθιστά ακριβότερο το κόστος διακράτησης για ξένους – μη Αμερικανούς επενδυτές.

Ο βασικός λόγος για την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος αφορά την ευρύτερη ανησυχία για την Κίνα, όπου οι αναλυτές διαπιστώνουν σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Παρά το ισχυρό α’ τρίμηνο, τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη υποδηλώνουν την απώλεια ενός μέρους του θετικού momentum

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές στα κινεζικά χρηματιστήρια είναι πολύ κοντά στο να εισέλθουν και επισήμως σε bear market, δηλαδή σε αγορά «αρκούδων», με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να χάνει τουλάχιστον 7% από τις αρχές του 2023.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους, κάτι το οποίο αποτρέπει το καταστροφικό σενάριο της στάσης πληρωμών και επαναφέρει την ηρεμία στα αμερικανικά assets.

Oil Falls as US Dollar Rises | Crude tracks commodities including copper lower

Από την 1η Ιανουαρίου, η τιμή του πετρελαίου είναι μειωμένη κατά 11%, καθώς αφενός η κινεζική οικονομία χάνει το ανοδικό momentum, αφετέρου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει την σφιχτή νομισματική πολιτική, η οποία επιδρά δυσμενώς στη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η ρωσική παραγωγή έχει αποδεχθεί ιδιαιτέρως ανθεκτική, με αποτέλεσμα η προσφορά να παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι traders περιμένουν τη νέα συνεδρίαση των χωρών του OPEC+ στις 3-4 Ιουνίου, ευελπιστώντας ότι οι χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, με στόχο την στήριξη των τιμών.

Σήμερα, η τιμή των συμβολαίων Brent υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2% και διαμορφώνεται στα 75,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων WTI μειώνεται κατά 2,1% και καθορίζεται στα 71,1 δολάρια ανά βαρέλι.

Διαβάστε ακόμα

Οι αναλυτές και οι μετακινήσεις ψήφων, η δυνατή μεταγραφή της ΙNTRAKAT, οι δυο γαμπροί της Lamda και η μάχη του Ηρακλείου

Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί με… μεγάλη ιστορία για τα γραφεία στην Κηφισιά (pics)

Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ