Συνεχίζουν να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου και τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα αμερικανικά αποθέματα είναι αυξημένα, αντισταθμίζουν τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει την παραγωγή.

Η τιμή του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 78 δολ/βαρέλι, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου που είδαμε τη Δευτέρα. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, αφού ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Το συμβόλαιο WTI παράδοσης Νοεμβρίου έχασε νωρίτερα 1,4% στα 77,43 δολ/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ έχασε επίσης 21,4% στα 85,10 δολ./βαρέλι.

Το συμβόλαιο λήξης Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,3% στα 83,79 δολ/βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και μεγάλο διάστημα (από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου) οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι είναι πιθανό να δούμε το WTI και στα 60 δολάρια, αν συνεχιστεί η οικονομική επιβράδυνση, πόσο μάλλον αν πάμε σε ύφεση, όταν ακόμα η τιμή του ήταν στα $97, καθώς έβλεπαν ότι ήταν αδύνατον να ανακτήσει το κρίσιμο επίπεδο των $100.

Αν και κάποιοι αναλυτές θεωρούσαν ότι τα πρόσφατα sell off ήταν υπερβολικά, άλλοι εξέφραζαν την άποψη ότι μόλις είχαν αρχίσει, μεταφράζοντας τις τεχνικές αναλύσεις.

 

Στο μεταξύ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (ΑΡΙ) ανέφερε ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού διογκώθηκαν κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία.

Ο δείκτης του αμερικανικού αργού παραμένει στην τροχιά της πρώτης τριμηνιαίας μείωσης, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, λόγω ανησυχιών ότι μια παγκόσμια επιβράδυνση θα πλήξει την κατανάλωση ενέργειας, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα κόστη δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Η Goldman Sachs Group έχει αναφέρει ότι τα εμπορεύματα έχουν παγιδευτεί σε ένα πτωτικό σπιράλ, επικαλούμενη παράγοντες όπως το δολάριο.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος — το οποίο πήρε ώθηση από την πιο επιθετική τροχιά αυξήσεων των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980 — καθιστά τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε σε δολάρια πιο ακριβά για τους περισσότερους αγοραστές. Αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της Fed , με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμς Μπούλαρντ, να επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να δαμάσουν την άνοδο των τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Πρόστιμα $1,8 δισ. σε Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και άλλες 13 εταιρείες

Σταϊκούρας: Στο 9% φέτος ο πληθωρισμός και στο 3% το 2023

Οι Έλληνες εφοπλιστές έσπασαν το φράγμα των $4 δισ. για αγορές second hand πλοίων