Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της Τερέζα Μέι στη Βρετανία. Αιτία οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας που κάμπτουν την ψυχολογία των επενδυτών.

Ο ιαπωνικός Nikkei διέγραψε τα αρχικά κέρδη και έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 20.402,27 μονάδες ενώ ο διευρυμένος Topix σημείωσε άνοδο 0,35% στις 1.543,2 μονάδες.

Το γεν που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 108,85.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 2.107,06 μονάδες με άνοδο 0,05% ενώ στην Αυστραλία ο  ASX 200 αυξήθηκε κατά 0,26% στις 5.850,1 μονάδες.

Στην Κίνα οι δείκτες σημείωσαν απώλειες: ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σχεδόν 0,5%, ενώ στην ηπειρωτική χώρα ο Shanghai composite έχασε 0,42% και ο Shenzhen composite και ο Shenzhen component υποχώρησαν περί το 0,9%.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την Κίνα παραμένουν. Η Λαϊκή Τράπεζα «έριξε» στο τραπεζικό σύστημα 83 δισ. δολ. – το μεγαλύτερο ποσό που έχει διοχετευθεί σε μια ημέρα. Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως το έκανε αυτό γατί είναι η κορύφωση της φορολογικής περιόδου και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος μειώνεται αρκετά γρήγορα. Η ρευστότητα αναφέρεται στην ευκολία με την οποία τα στοιχεία ενεργητικού μπορούν να μετατραπούν σε ρευστό.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της OCBC Bank στη Σιγκαπούρη, η κίνηση αυτή αύξησε τις ανησυχίες για πιθανές δυσκολίες στη χρηματοδότηση ενόψει και της εορταστικής περιόδου για το κινεζικό νέο έτος.

Από την πλευρά του, ο Daniel Morris της BNP Paribas Asset Management, στέκεται στις προσπάθειες του Πεκίνου να μειώσει το χρέος καθως και στο μέγεθος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας. Αυτό, όπως αναφέρει, έχει αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να το αντιμετωπίσει.