(Last upd 22:05) «Χλιαρό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ξεκίνημα εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έπειτα από το εορταστικό… mood της προηγούμενης εβδομάδας λόγω Thanksgiving, με τους βασικούς δείκτες να ανοίγουν με αρνητικό πρόσημο και το επενδυτικό κοινό να προσπαθεί να διατηρήσει το σερί κερδών των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών συνήθως ευνοεί τη σταθερότητα στις αγορές, ωστόσο το κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σε γενικές γραμμές υποτονικό.

Ωστόσο αυτή την εβδομάδα η προσοχή θα στραφεί σε διάφορα οικονομικά στοιχεία, όπως στη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, όπου θα εξεταστεί το εάν η τάση αποπληθωρισμού παραμένει σε ισχύ, παρά τη δυναμική της αγοράς εργασίας και τις ανησυχίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό.

Επίσης, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η πρώτη αναθεώρηση της μέτρησης του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο μετά την αρχική μέτρηση που είχε δείξει αύξηση 4,9% ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις περιφέρειες της (Beige Book).

Μιας που οδεύουμε στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, η αγορά επιδιώκει να αξιοποιήσει το συνολικά θετικό κλίμα, καθώς οι μετοχές σημειώσαν ράλι νωρίτερα μέσα στον μήνα κι από τότε μάλιστα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω από το όριο του 5% στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικά κέρδη 1,3% σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Αυγούστου, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 1%, στο υψηλότερο από την 1η Αυγούστου. Ο S&P 500 έχει συμπληρώσει τέσσερις εβδομάδες ανόδου, κερδίζοντας 8,7% από την αρχή του μήνα. Από την πλευρά του ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,9%.

Σε αυτό το κλίμα αυτήν την ώρα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 0,19% στις 35.322 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,16% στις 4.551 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,05% στις 14.258 μονάδες.

Παρ όλα αυτά, το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων ήρθε παρά τις προειδοποιήσεις από αλυσίδες λιανικής ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αρχίζουν να αποδυναμώνονται. Τα αδύναμα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αρχίζουν να έχουν κάποιον αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία

«Η τελευταία έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης για τα νοικοκυριά δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών δηλώνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβει πίστωση… Όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, γίνεται πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να δανειστούν», δήλωσε ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management.

Σε επίπεδο μετοχών και εν μέσω Cyber Monday, η Amazon κερδίζει 1%, η Best Buy χάνει 0,4%,  ενώ η Shopify ενισχύεται 4,5%.

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα ανακοινωθήκαν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε μεγαλύτερη πτώση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν απώλειες 5,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 679.000, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 723.000.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή η «κόντρα» για το ιδιωτικό χρέος – Οι παρεμβάσεις για τράπεζες, servicers, Φορέα και «Ηρακλή»

Η Motor Oil αποχαιρετά τον Γιώργο Αλεξανδρίδη

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στην ατζέντα της συνάντησης Σκρέκα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ