Αγορές

Προσπάθεια για ανοδικό γύρισμα το Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Χρήστος Λαΐνας


Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πυροδοτεί ανησυχίες ότι το παρατεταμένο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο

Με έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,265 και να είναι στις 812,96 μονάδες με την αγορά να προσπαθεί να απορροφήσει τις ρευστοποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το δεύτερο μισό της χτεσινής συνεδρίασης ακολουθώντας το αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από χτες στις διεθνείς αγορές οι οποίες επηρεάζονται από την νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων κάτι που μπορεί να φέρει ανατροπές στην νομισματική πολιτική που ακολουθούν αυτή την στιγμή οι Κεντρικές Τράπεζες.

Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πυροδοτεί ανησυχίες ότι το παρατεταμένο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την “όρεξη” των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων προκειμένου να κρατήσουν χαλαρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το momentum πάντως συνεχίζει να είναι ανοδικό με την αγορά να έχει ανεβάσει αισθητά την μέση συναλλακτική δραστηριότητα κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που ανακυκλώνονται έχουμε την είσοδο και νέων κεφαλαίων στην αγορά με τον Τραπεζικό κλάδο, σε μια επανάληψη των πρώτων συνεδριάσεων του περασμένου Νοεμβρίου που οδήγησαν τελικά στο ράλι των τελευταίων δύο μηνών, να προσεγγίζει στο πρώτο μισό της χτεσινής συνεδρίασης τα προηγούμενα υψηλά του μιας και οι επενδυτές μετά την ανακοίνωση θετικών νέων για τον κλάδο όπως είναι οι τιτλοποιήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC από την Εθνική Τράπεζα καθώς και η επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς που θα την οδηγήσει πάλι σε ιδιωτικοποίηση, τοποθετούνται ξανά στον κλάδο.

Λόγω αυτών των κινήσεων του Τραπεζικού κλάδου και με την βοήθεια μέσω του rotation σε δεικτοβαρείς μετοχές φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος προς τις 880 με 890 μονάδες εάν βέβαια συνεχίζουν οι όγκοι να είναι αυξημένοι και το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού δούμε ανοδικές κινήσεις. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Βιοχάλκο με 4,18% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα και τα ΕΧΑΕ νε 1,65% και 1,06% αντίστοιχα ενώ ήπια άνοδο σημειώνει η Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος η Aegean με 3,24% και ακολουθολυν ο Σαράντης με 2,69%, Ελληνικά Πετρέλαια με 1,25%, ΟΠΑΠ με 1,21% και Eurobank με 1,04% ενώ ήπια πτωτικά κινούνται η Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Coca Cola, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάνας με την Ελλάκτωρ και τον ΟΛΠ να είναι αμετάβλητες. Πολύ χαμηλός ο όγκος συναλλαγών μέχρι στιγμής στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Alpha Bank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier

«Στροφή» σε μέτρα ανάκαμψης όταν τελειώσουν τα lockdown

«Πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ελληνικού δανείου στο ΔΝΤ

Απόρρητο Απόρρητο