(Τελευταία ενημέρωση 16.11) «Μάχη» αγοραστών – πωλητών γύρω από τις 870 μονάδες εξελίσσεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές από τη μία πλευρά να συνεχίζουν τις επιλεκτικές κινήσεις, από την άλλη πλευρά να προχωρούν σε ήπιες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των πρόσφατων κεκτημένων. Άλλωστε, η αγορά «μετράει» ένα σερί επτά θετικών συνεδριάσεων, καταγράφοντας σ΄ αυτό το διάστημα συνολικά κέρδη της τάξης του 5%.

Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 866,37 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (870,24 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 866,24 έως 876,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 37 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος είναι ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» στο πολυήμερο ράλι, «ρίχνει» σήμερα ρυθμούς, καθώς βρίσκεται στο -0,72% και τις 561 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Πειραιώς παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο στο +1,5% και το 0,97 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνική Τράπεζας υποχωρεί στο -1% και τα 3,27 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έπεται στο -0,9% και το 0,95 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, κινείται στο -0,6% και το 0,94 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Αlpha Bank -0,57% 0,94 ευρώ 
  • Eurobank -0,93% 0,959 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,00% 3,272 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,46% 0,972 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 2.108 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ συγκεντρώνει κέρδη της τάξης του 1,5% χάρη στην απόφαση της διοίκησης να αγοράσει πρόωρα το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ. Κατά 1,5% αυξάνεται και η μετοχή του Quest Συμμετοχών, με τη μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ να ενισχύεται στο 1% και 16,7 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας στο -1,78 και τα 7,7 ευρώ, εξαιτίας των εξελίξεων γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΤΑΙΠΕΔ). Κατά 0,7% περιορίζονται και οι μετοχές των Σαράντης – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Η μετοχή της Jumbo, παράλληλα, σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,3% παρά τα αποτελέσματα του 7μηνου, ενώ η μετοχή της Lamda είναι σχετόν αμετάβλητη στα 6 ευρώ, στον απόηχο της απόφασης απόκτησης του McArthurGlen αλλά και των σεναρίων εισαγωγής της Lamda Malls στο Χ.Α. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,09% και 1.388 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +1,4% και το 0,79 ευρώ, ενώ η μετοχή της Profile διολισθαίνει στο -1,4% και τα 3,1 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Σημάδια κόπωσης μετά το ράλι

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να αφομοιώσει τα κέρδη από το πολυήμερο rebound, το οποίο έχει επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 870 μονάδων, αφήνοντας πίσω τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), ο οποίος πλέον τοποθετείται στις 866 μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ήδη «τρέχει» ένα ράλι επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ μέσα στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις έχει 12 θετικά κλεισίματα.  

Ο ρόλος των τραπεζών σ΄ αυτή την πορεία ανάκαμψης είναι κάτι παραπάνω από καταλυτικός, καθώς οι αισιόδοξες επιδόσεις του β’ τριμήνου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των στόχων για το σύνολο του 2022, «άνοιξαν» την όρεξη των αγοραστών και έφεραν τον κλαδικό δείκτη στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υποχώρησε στο 6,8% για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκουν επιλεγμένα στηρίγματα και στα μη τραπεζικά blue chips. Κι αυτό, διότι οι εισηγμένες εμφανίζουν ανθεκτικά τριμηνιαία μεγέθη, κόντρα στο αρνητικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Σήμερα ήταν η σειρά τoυ ΟΤΕ να εκπλήξει ευχάριστα τους αναλυτές, ανακοινώνοντας  αύξηση στα ενοποιημένα έσοδα κατά 2,7% και στην προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA κατά 7,2%.

Από την άλλη πλευρά, η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει κόπωση στους αγοραστές, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, και τις προκλήσεις, οι οποίες παραμένουν επί τάπητος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγαλύτερη αφορά τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της παγκόσμιας / ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η επαλήθευση του αρνητικού σεναρίου αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των μετοχών. 

Προς το παρόν, βέβαια, το κλίμα στο εξωτερικό είναι ευνοϊκό, συμβάλλοντας στην εν εξελίξει «ανάταση» της ελληνικής αγοράς. Οι δύσκολες ημέρες, αντίθετα, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, όταν και παρέλθει η καλοκαιρινή διάθεση και κληθούμε να αντικρύσουμε τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,24% και τις 439 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,78%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,55%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,05%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν ανεπαίσθητες μεταβολές, μετά το χθεσινοβραδινό ράλι των 400 μονάδων. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε σταθεροποιητικά επίπεδα εν μέσω της αδύναμης ζήτησης στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο +0,08% και τα 90,72 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο -0,05% και τα 96,73 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,76% και τα 1.790 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια