(last update 14.57) Σε θετικό έδαφος επιχειρεί να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις χαμηλές αποτιμήσεις να «απορροφούν» τις εισαγόμενες πιέσεις από τις αγορές της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έντονη μεταβλητότητα παραμένει ως κύριο χαρακτηριστικό, με την επενδυτική ψυχολογία να είναι άκρως εύθραυστη.  

Πιο αναλυτικά, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 795,85 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (791,42 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 788,74 έως 796,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 23,5 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να ανακάμψει από το χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει μια πειστική δυναμική. Ως αποτέλεσμα, βρίσκεται μόλις στο +0,41% και τις 520 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ενισχύεται στο +1,2% και τα 3,04 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,5% και το 1,07 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -1,1% και το 0,85 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σταθερή στο 0,84 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0% και 0,84 ευρώ 
  • Eurobank -1,09% και 0,8506 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,23% και 3,045 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,51% και 1,0755 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,57% και 1.910 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos «φιγουράρει» στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, διότι διευρύνεται στο +2,1% και τα 13,8 ευρώ. Άνοδο κατά 1,8% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ αύξηση κατά τουλάχιστον 1% καταγράφουν οι μετοχές των Jumbo, Aegean και ΟΛΠ. Οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco και Quest Συμμετοχών ακολουθούν στο +0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει ελεγχόμενα κατά 0,5%, παρά τα θετικά μεγέθη του β’ τριμήνου. Κατά 0,7% περιορίζονται και οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΕΥΔΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 1.259 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει στο -5,7% και τα 3,78 ευρώ, εξαιτίας των αδύναμων μεγεθών του α’ εξαμήνου. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intrakat ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Κυρίαρχη η μεταβλητότητα 

Η μεταβλητότητα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει κυρίαρχη, με τον Γενικό Δείκτη να «παλεύει» να διατηρήσει τα ισχνά στηρίγματα των 790 – 800 μονάδων, κόντρα στις κλιμακούμενες εισαγόμενες πιέσεις από το διεθνή χρηματιστήρια. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι απώλειες από τις αρχές του έτους υπερβαίνουν πλέον το 11%, ενώ μέσα στο τελευταίο 30ήμερο φθάνουν το 9%. 

Το επενδυτικό περιβάλλον, όπως είναι πρόδηλο, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από διάχυτη αβεβαιότητα και αποστροφή του ρίσκου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιμένουν, ενώ ολοένα και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την επερχόμενη ύφεση. 

Η χθεσινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να ξεκινήσει έκτακτες αγορές ομολόγων, αν μη τι άλλο, έδωσε μια «ανάσα», η οποία όμως σήμερα αποδεικνύεται τελείως εφήμερη. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές φοβούνται τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ως απόρροια των μεγάλων φορο-ελαφρύνσεων της κυβέρνησης Τρας. 

Στο μεταξύ, η ελληνική αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία είναι ελαφρώς βελτιωμένη στο 4,90%. Την Τετάρτη, βέβαια, ξεπέρασε ακόμη και το φράγμα του 5%, αναρριχόμενη στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αντίθετα, από το πρωί της Πέμπτης οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ξανά ανοδικά.  

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, τα οποία -σε γενικές γραμμές- κατέδειξαν την ανθεκτικότητα των ελληνικών εισηγμένων. Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται πλέον στο β’ εξάμηνο και κατά πόσο το αρνητικό περιβάλλον θα επηρεάσει τους δείκτες κερδοφορίας. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να τοποθετούνται στις 779 μονάδες (χαμηλό έτους). Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 850 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,53% και τις 383 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,28%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,75%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,46% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,17%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 300 μονάδες, διορθώνοντας από το χθεσινό ισχυρό ράλι. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν πτώση εξαιτίας της ισχυροποίησης του δολαρίου αλλά και των ανησυχιών για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -1,33% και τα 81,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,19% και τα 88,22 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,95% και τα 1.654 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι! 

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές