Οι τιμές στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ολοκληρώνουν σήμερα ένα εξαήμερο ανοδικό σερί αφού οι ροές του ρωσικού αγωγού προς τη Γηραιά ‘Ηπειρο παρέμειναν σε μειωμένα επίπεδα, μετά και την πρόσφατη αστάθεια.

Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, τον κύριο σύνδεσμο φυσικού αερίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν σταθερές αφού η Gazprom PJSC μείωσε τις προμήθειες στο 20% περίπου της δυναμικότητας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας αναμένεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν τον περασμένο μήνα, με βάση τα δεδομένα του δικτύου. Οι αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε αλλαγές, έδειξαν αρχικά ότι οι ροές θα μειωνόταν την Πέμπτη.

Η πτώση των τιμών μπορεί να δώσει μία ανάσα στην ΕΕ, η οποία σπεύδει να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα και να αποτρέψει τη συρρίκνωση της προσφοράς η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει ύφεση τις οικονομίες της περιφέρειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης την Τετάρτη ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Gazprom και η Siemens Energy βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream. Ανώτερο στέλεχος της κρατικά ελεγχόμενης ρωσικής Gazprom δήλωσε την Τετάρτη πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό Nord Stream 1, επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρεία.

Ωστόσο, η Siemens Energy επανέλαβε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά και είχε κρατηθεί εκεί για μεγάλο διάστημα λόγω κυρώσεων.

Οι traders παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις τουρμπίνες του Nord Stream από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας μείωσε τις ροές στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού.

Πηγή: tradingeconomics.com

Η Μόσχα έχει δημιουργήσει μία κατάσταση στην αγορά κατά την οποία οι επενδυτές καλούνται κάθε φορά να μαντεύουν αν η Ρωσία θα συρρικνώσει περαιτέρω τις ροές, γεγονός που διατηρεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα. «Η OMV δεν αναμένει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα σταματήσουν εντελώς, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές περικοπές παραμένει», ανέφερε η OMV AG στην ανακοίνωση για τα κέρδη της την Πέμπτη.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν έως και 5,3% στα 194,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονταν 3,2% χαμηλότερα στις 8:49 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμα:

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος έως και 31 Αυγούστου

Ο «χαλαρός» MBS, ο Έλληνας καναλάρχης και τα deals, η BC Partners και η ΔΕΗ, το Attica Group και η ΑΝΕΚ

Νέοι μπελάδες για τον πλουσιότερο κρυπτο – δισεκατομμυριούχο του κόσμου (pic)