Το πετρέλαιο σημείωσε κέρδη για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς ο ΟΠΕΚ + κατέληξε σε μια προσωρινή (μη δεσμευτική) συμφωνία για παράταση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου.

Το Brent βρέθηκε πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα Futures στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 2% την Παρασκευή.

Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα διαμάχης, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατέληξαν τελικά σε συμφωνία με το Ιράκ, ανοίγοντας το δρόμο για την παράταση της συμφωνίας έως τον Ιούλιο και όχι την περαιτέρω περικοπή της παραγωγής.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ θα γίνει το Σάββατο στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στο Λονδίνο. Η συγκέντρωση της ευρύτερης ομάδας του ΟΠΕΚ θα γίνει αργότερα από τη συνάντηση για να υπογραφεί η συμφωνία, ανέφεραν εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ.

Ενώ το πετρέλαιο ανέκαμψε γρήγορα από την πτώση του κάτω από το μηδέν στα μέσα Απριλίου, ο ρυθμός της ανάκαμψης έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η ζήτηση επέστρεψε γρήγορα στην Κίνα, αλλά παραμένουν ερωτήματα για τη ζήτηση σε άλλα έθνη, ειδικά για την κατανάλωση ντίζελ, το προϊόν πετρελαίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Τιμές:

Το West Texas παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκε 76 σεντς στα 38,17 $ το βαρέλι το πρωί στο Λονδίνο. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση 7,4% αυτήν την εβδομάδα για το WT.

To Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε κέρδη 2,7% στα 41,06 $ το βαρέλι. Το Brent, ήταν την Πέμπτη στα 37,71 δολάρια, σύμφωνα με τους εμπόρους που παρακολουθούν τις τιμές από την S&P Global Platts.

Το Ριάντ και η Μόσχα, σε αντίθετες πλευρές ενός φαύλου πολέμου τιμών, είναι τώρα ενωμένοι εναντίον χωρών που δεν έχουν επανειλημμένα αποδώσει το μερίδιό τους στην παραγωγή. Η Ρωσία, με μια συνηθισμένη καθυστέρηση, έχει συμμορφωθεί με τις πιο πρόσφατες περικοπές και θέλει να βεβαιωθεί ότι και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο.

Η Saudi Aramco καθυστέρησε επίσης σην ανακοίνωση των τιμών αργού Ιουλίου μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, καθώς περιμένει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την επέκταση των περικοπών παραγωγής.

«Οι παγκόσμιοι εξαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των μελών της συμμαχίας του ΟΠΕΚ +, δεν επιθυμούν τιμές κάτω των 30 δολαρίων το βαρέλι, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση για το πόσο θα πρέπει να είναι οι υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Victor Shum, αντιπρόεδρος της IHS Markit. Αν οι τιμές του Brent μετακινηθούν στα 40 $ και στα 50 $ το βαρέλι, πιθανότατα θα υπήρχε πολιτική απόκλιση μεταξύ Σαουδάραβων και Ρωσίας, είπε.