Ως τονωτική ένεση για τη… λαβωμένη αγορά δημοσίων εγγραφών της Ευρώπης χαρακτηρίζει το πρακτορείο Reuters το σημερινό ντεμπούτο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μαζί του ξεχωρίζει και την έναρξη διαπραγμάτευσης της γερμανικής αμυντικής Renk Group στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Αμφότερες οι εταιρείες ξεκίνησαν δυναμικά και με υψηλά κέρδη κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης τους. Η μετοχή του ΔΑΑ έκλεισε με άνοδο 11,71%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε και το +16%. Αντιστοίχως η Renk, η οποία μάλιστα είχε αναγκαστεί να αναβάλει το αρχικά προγραμματισμένο IPO τον Οκτώβριο λόγω των δυσμενών συνθηκών στις αγορές, ανέβηκε 12,29%.

Βεβαίως, την ίδια ώρα η Theon International, με έδρα την Κύπρο, δεν τα κατάφερε τόσο καλά κατά την επίσης σημερινή πρεμιέρα της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, καθώς μετά το επιτυχημένο IPO που κατέγραψε, η μετοχή της υποχώρησε.

Όμως, το Reuters στέκεται στην επιτυχία των δημοσίων εγγραφών που επιχείρησαν. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως η επιτυχία των πρώτων σημαντικών IPO στην Ευρώπη για τη φετινή χρονιά εκλαμβάνεται ως θετικός οιωνός και για τους τραπεζίτες που ελπίζουν σε ένα πιο δραστήριο (και άρα κερδοφόρο) 2024, μετά από μια διετία πολύ χαμηλής δραστηριότητας στον κλάδο των δημοσίων εγγραφών.

«Αυτό αποτελεί την απαρχή ενός πιθανού επανανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς των IPO» εξήγησε, μιλώντας στο πρακτορείο, ο Μάρκο Γκουαρίνο της Morgan Stanley, προσθέτοντας πως αναμένει την αγορά να ανεβάσει… στροφές γύρω στο Πάσχα, αλλά και μεταγενέστερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ήδη υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες δημόσιες εγγραφές στη… σειρά. Το Reuters στέκεται στη δρομολογούμενη πρεμιέρα της Air Astana, της αεροπορικής εταιρείας του Καζακστάν, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά και τη δημόσια εγγραφή που ετοιμάζει μέσα στο τρέχον τρίμηνο η γερμανική αλυσίδα αρωματοπωλείων Douglas.

Επίσης, υψηλό ενδιαφέρον για IPO μέσα στη χρονιά έχουν εκφράσει η ελβετική εταιρεία καλλυντικών Galderma, η ιταλική φίρμα μόδας Golden Goose και η γερμανική μεταφορική Flix.

Διαβάστε ακόμη

Ταμειακές μηχανές και POS: Κυρώσεις σε όσες εταιρείες δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους μέχρι 29/2

Ιερό άσυλο: Καλόγριες μετατρέπουν μοναστήρι σε… Airbnb – Από πού ξεκινούν οι τιμές (pics)

Χατζηδάκης: Ορόσημο για την οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο το IPO του Ελ. Βενιζέλος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ