(upd) Αρνητικά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη οποιουδήποτε ρίσκου και να «συντηρούν» την έντονη μεταβλητότητα, εν αναμονή των ουκρανικών εξελίξεων αλλά και των αποφάσεων για την ενέργεια. Οι πωλητές, μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν κυριαρχήσει σχεδόν απόλυτα, με τους αγοραστές να βρίσκονται στο περιθώριο, κάτι που ανεβάζει στο 1% τις εβδομαδιαίες απώλειες

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 13.30 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,50% και διαμορφώνεται στις 850,57 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (854,88 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 847,36 έως 859,87 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε μόλις 22 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, παρουσιάζει απώλειες κοντά στο 1%, καθώς βρίσκεται στο -0,89% και τις 607,19 μονάδες. Η εβδομαδιαία πτώση δε, καθορίζεται περίπου στο 2%. Σε ημερήσιο επίπεδο, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,4% και μειώνεται στο 1,37 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έπεται στο –1,1% και το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,6% και τα 3 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να κινείται στο -0,7% και το 1,06 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,70% 1,064 ευρώ   
  • Eurobank -1,08% 1,003 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,61% 3,086 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,44% 1,37 ευρώ  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,85% και τις 2.048 μονάδες), η μετοχή του Τιτάνα βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί κατά 2,7% και τα 12,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ακολουθεί στο -1,8% και τα 7,2 ευρώ, μετά την προαναγγελία επιβολής φόρου στο 90% των υπερκερδών από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Aegean, Viohalco και Quest. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι μόνο δύο εισηγμένες (ΟΤΕ, Lamda) διαφεύγουν μέχρι στιγμής της πτώσης. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,29% και τις 1.462 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -3,1% και τα 3,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Autohellas χάνει περίπου 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Epsilon ενισχύεται κατά 2% και τα 5,8 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 21 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Στάση αναμονής στην αγορά

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινείται εντός ενός στενού εύρους, με τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών. Κάτι που αποτυπώνεται και στους χαμηλούς τζίρους των συναλλαγών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει έως ότου αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα. 

Σήμερα, στο μεταξύ, λαμβάνει χώρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στον ενεργειακό κλάδο της ενέργειας. Ερωτηματικό αποτελεί τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προς ώρας συνεχίζει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. 

Πάντως, η κατάσταση είναι οριακή όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει νέο ρεκόρ πληθωρισμού, κάτι που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ενώ υπονομεύει τις προοπτικές για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης της οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να λαμβάνει μεμονωμένα στηρίγματα από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία κατά κύριο λόγο επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για βελτίωση της κερδοφορίας και υψηλά μερίσματα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι το τελευταίο «επιτυχημένο» παράδειγμα, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη μετοχή της Fourlis. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs διατηρεί αμετάβλητο τον στόχο για το ελληνικό χρηματιστήριο (1.175 μονάδες), με το περιθώριο ανόδου να αγγίζει το 40%. Ωστόσο, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλούς κινδύνους. «Η Ελλάδα δείχνει πάντα αρκετά ευαίσθητη σε ότι αφορά την παγκόσμια αβεβαιότητα» σχολιάζει, χαρακτηριστικά.

Μικρές απώλειες στις ξένες αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,3% και τις 452 μονάδες, με τους περισσότερους δείκτες, πάντως, να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές. Είναι ενδεικτικό ότι οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο εμφανίζουν διακυμάνσεις έως +/-0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα ανοδικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.   

Την ίδια ώρα, η αγορά του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, με αποτέλεσμα η τιμή του αμερικανικού αργό να καθορίζεται στα 115 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent να κυμαίνεται στα 121,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, από την πλευρά της, ενισχύεται κατά 0,4% και τα 1.946 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης:

Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής