Το αντίπαλο δέος του bitcoin ακούει στο όνομα Ripple. Πρόκειται για ακόμα ένα κρυπτονόμισμα με λειτουργεί επίσης με την τεχνολογία Blockchain – η οποία επιτρέπει την καταγραφή μιας τεράστιας λίστας συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή.

Η Ripple είναι μια νεοφυής εταιρεία που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σε μια αρκετά επισφαλή θέση, ωστόσο, ξαφνικά εμφανίζει στον ισολογισμό της νούμερα αξίας δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία δημιούργησε ένα δίκτυο ψηφιακών πληρωμών για μεταβιβάσεις χρημάτων σε πραγματικό χρόνο, ενώ είναι και η δημιουργός και βασική διοικήτρια του ψηφιακού νομίσματος Ripple XRP, το οποίο αύξησε την αξία του κατά 40 φορές μόνο τη φετινή χρονιά.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στην αγορά 100 δισ. XRP, καθένα εκ των οποίων αποτιμάται σε 26 σεντς. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία του ανέρχεται σε 26 δισ. δολάρια και πρόκειται για το δεύτερο κρυπτονόμισμα σε αξία μετά το bitcoin, που αποτιμάται σε 41 δισ. δολ.

Η Ripple κατέχει σχεδόν το 61% των XRP σε κυκλοφορία, αξίας 16 δισ. δολ.

Εάν το ποσό αυτό το προσμετρούσαν στην αποτίμηση της εταιρείας, τότε η Ripple θα άξιζε πάνω από τις τέσσερις αμερικανικές startups, Uber, Airbnb, Palantir και WeWork.
Σε αντίθεση με τα άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Monero, το XRP είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα που συνδέεται με μια και μόνο εταιρεία.

ripple

Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανησυχία των επενδυτών ότι μια μέρα η Ripple μπορεί να αποφασίσει να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο ποσοστό που κατέχει στο κρυπτονόμισμα, πλημμυρίζοντας την αγορά με αυτό – κίνηση επικίνδυνη αν υπολογιστεί η μεγάλη μεταβλητότητα που εμφανίζει το ψηφιακό νόμισμα. Μόνο την Πέμπτη το απόγευμα η τιμή του έπεσε κατά 13% , ενώ οι διψήφιες αυξομειώσεις εντός της ίδιας ημέρας είναι κάτι συνηθισμένο.

Στους πελάτες του RippleXRP συγκαταλέγονται παγκόσμιες τράπεζες, όπως η Βank of America, η RBC και η UB.