Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζει η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο αναφοράς της Ευρώπης, εν όψει της παρουσίασης του σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 9,5% και υποχωρεί στα 115,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών.  

Παρότι η συγκεκριμένη τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, εντούτοις είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν είχε σκαρφαλώσει έως και τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τέλη Αυγούστου). 

Η καθοδική πορεία του αερίου συμπίπτει με την πρόθεση της Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο θα αποκαλυφθεί το απόγευμα της Τρίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων.  

Μεταξύ άλλων, οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν έναν νέο δείκτη τιμών αποκλειστικά για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ο οποίος θα βασίζεται στην αυθημερόν απεικόνιση τιμών.  Ο φορέας των Ευρωπαίων ρυθμιστών στην ενέργεια (ACER) θα επιφορτιστεί να παρουσιάσει το νέο δείκτη αναφοράς μέχρι το τέλος του 2022 ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2023, όταν η Ε.Ε. θα προετοιμάζεται για τον ανεφοδιασμό του επόμενου χειμώνα.  

Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης, την επιβολή πλαφόν στις ενδοημερήσιες διακυμάνσεις των παραγώγων προϊόντων, αλλά και τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου τιμής για τις συναλλαγές στο TTF. Το συγκεκριμένο όριο θα επιβάλλεται σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και θα διαρκεί έως τρεις μήνες. 

Αντίθετα, εκτός πλάνου φαίνεται ότι θα τεθούν τόσο η επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (μια πρόταση που υποστηρίζει και η Ελλάδα), όσο και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας (μοντέλο ιβηρικής).  

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα «έχει Αύγουστο» στα ξενοδοχεία, ο Βοτανικός ζεσταίνει τους εργολάβους, η βίλα του Πρεμ στ’ Αστέρια και η First Centier ετοιμάζεται

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για τη βίλα του Γιώργου Γλου – Αλλάζει χέρια το κόσμημα της Καστέλας; (pics)

«Βράζει» η αγορά γάλακτος – Ισχυρές πιέσεις για ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ