Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων ανά τόνο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες, υποχωρεί η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, σε ακόμη μία ένδειξη επιδείνωσης της κρίσης στην κινεζική αγορά του χάλυβα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγή στο βασικό κέντρο της Tangshan αναμένεται να περιοριστεί κατά τουλάχιστον 8 εκατ. τόνους στο β’ εξάμηνο του 2022, ενώ το α’ μισό του έτους παρήχθησαν περίπου 75 εκατ. τόνοι.  

Το τομέας του χάλυβα στην Κίνα ήδη υπολείπεται των επιδόσεων του 2021, καθώς η βιομηχανία δέχεται τα «απόνερα» της εν εξελίξει κρίσης στο real estate. Μάλιστα, η Angang Steel, ένας από τους μεγάλους «παίχτες» της αγοράς, έσπευσε να εκτιμήσει ότι οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, λόγω της μειωμένης ζήτησης, έχει υποχωρήσει κατά 7% μέσα στην εβδομάδα, οδεύοντας προς την 5ο διαδοχικό αρνητικό μήνα. 

Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, τα οποία προσφάτως ανακοίνωσε το Πεκίνο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακόψει τον ρυθμό επιβράδυνσης της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα αδύναμα σημάδια στην αγορά των ακινήτων να παραμένουν επί τάπητος. 

Ας σημειωθεί ότι η ευημερία του real estate επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση για σιδηρομεταλλεύματα, καθώς τα τελευταία αποτελούν την πρώτη ύλη για τον χάλυβα, ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον στις κατασκευές.  

«Η έλλειψη ανάπτυξης στην κατασκευαστική δραστηριότητα θα διατηρήσει την αδύναμη ζήτηση» εκτιμούν οι αναλυτές της Australia & New Zealand Banking Group, σε σημείωμά τους.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος καταγράφει πτώση κατά 4,1% και περιορίζεται στα 98,10 δολάρια ανά τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,1% το 2022, σημειώνοντας αισθητή επιβράδυνση σε σχέση με το 2021, όταν το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,1%. 

Διαβάστε επίσης

Ο Πάνος και το λευκό παντελονάκι, η Fortress στο real estate, ο Καραπιάλης και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Vivo Europe: Η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη στα smartphones επενδύει στην Ελλάδα

Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γαλλία – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η Κομισιόν