Σε προ-Covid επίπεδα επιστρέφει η μετοχή της ΕΧΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μείωση του πολιτικού ρίσκου και η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας προλειαίνουν το έδαφος για την αναβάθμιση στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της εισηγμένης, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, κερδίζει τουλάχιστον 2% στη συνεδρίαση της Παρασκευής και αναρριχάται στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, το οποίο αγνοούταν από τον Ιανουάριο του 2020.

H πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ στο τελευταίο 3μηνο

Ο τζίρος των συναλλαγών ξεπερνάει το 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 2ώρο «πέρασαν» τρία πακέτα συνολικής αξίας 927.715 ευρώ, σε τιμή 4,93 / 4,92 / 4,97 ευρώ.

Από τις αρχές του 2023, η μεταβολή της ΕΧΑΕ υπερβαίνει το 60%, ενώ μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το 20%. Μόνο τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις εκλογές δηλαδή, η άνοδος έφθασε το 11,5%.

Η μείωση του πολιτικού ρίσκου, όπως φαίνεται, αποτελεί «game changer» για την ΕΧΑΕ, καθώς η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική επίδοση και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μία 10ετίας.

Αυτή η προσδοκία, όμως, αναμένεται ότι θα επιφέρει ακόμη μία αναβάθμιση, αυτήν την φορά του ίδιου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στις αναπτυγμένες αγορές (σήμερα βρίσκεται στις αναδυόμενες).

Ένα κρίσιμο ορόσημο για την ΕΧΑΕ, το οποίο αναμφίβολα θα προσθέσει αρκετό «βάθος» στην ελληνική αγορά και θα ανοίξει την όρεξη για νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Άκης Πετρετζίκης: Τι συνέβη με τα Kitchen Lab – Το λουκέτο και το νέο εγχείρημα (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ