(last update 14.30) Προς νέα υψηλά 9ετίας οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών, μετά τη μείωση του πολιτικού ρίσκου και την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Την ίδια στιγμή, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να παράσχουν επιπλέον «καύσιμα», οδηγώντας τα εβδομαδιαία κέρδη άνω του +8%.

Η προσοχή εστιάζει κυρίως στη ΔΕΗ, η οποία μετά την επιστροφή στην κερδοφορία, κάνει άλμα προς τα 9,7 ευρώ. Ισχυρή άνοδο παρουσιάζουν και οι Motor Oil – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Lamda Development, ενώ από τις τράπεζες ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής οι Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες υπερβαίνουν το +4%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, η ΕΧΑΕ σκαρφαλώνει στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,70% και διαμορφώνεται στις 1.222,95 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.202,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.208,21 έως 1.226,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 85,2 εκατ. ευρώ.

Στις 1.000 μονάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη μετεκλογική ευφορία, καθώς βρίσκεται στο +3,04% και τις 1.001 μονάδες (υψηλό 7,5 ετών), λαμβάνοντας ώθηση από τα σενάρια αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύεται δυναμικά στο +4,4% και το 1,42 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +4% και το 1,55 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά 2% και ανακτά το ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +1,2% και τα 2,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,41% 1,42 ευρώ
  • Eurobank +3,97% 1,5595 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,02% 6,06 ευρώ
  • Πειραιώς +1,21% 2,85 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,73 και 2.976 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ, παίρνοντας ρεύμα από την επιστροφή στην κερδοφορία, εκτινάσσεται στο +3,9% και τα 9,7 ευρώ (υψηλό 1,5 έτους). Κέρδη άνω του 3,5% παρουσιάζει και η Motor Oil, η οποία πριν λίγο ανακοίνωσε νέο deal στις ΑΠΕ. Από την πλευρά, της, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναρριχάται κατά 3,6% και επιστρέφει στο 1,8 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% διευρύνεται και η Lamda, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1%. Τέλος, η μετοχή της Coca – Cola, μετά την χθεσινή αποκοπή μερίσματος, ανακάμπτει στο +1,8% και τα 28 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,21% και 1.778 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει στο +3% και το 1,9 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Κρι Κρι, Premia, Fourlis και ΕΧΑΕ, η οποία επιστρέφει στα 5 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Group, η οποία αυξάνεται στο +3% και τα 2,6 ευρώ, μετά την δημόσια πρόταση της Strix (Πειραιώς) στα 2,64 ευρώ/μετοχή.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 84 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 82,9 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • H μετοχή της ΔΕΗ εκτοξεύεται στο +4% και τα 9,7 ευρώ, καταγράφοντας ράλι 20% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Πρόσω ολοταχώς για τα 10 ευρώ, στον απόηχο των ισχυρών μεγεθών του α’ τριμήνου. Ράλι 50% από τις αρχές του 2023.
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ επιστρέφει στο όριο των 5 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020. Ανοίγει η όρεξη των επενδυτών εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας. Πέρασαν τρία πακέτα αξίας σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Άνω του 60% η μεταβολή εντός του τρέχοντος έτους.
  • Η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία και οδεύει στο 1,42 ευρώ. Στο +36% τα κέρδη του 2023, με την Deutsche Bank να δίνει τιμή στόχο στο 1,70 ευρώ. Άνω των 8 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ημέρας.
  • Η μετοχή της Motor Oil ανακάμπτει στα 23 ευρώ, χάρη στο νέο μεγάλο deal στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο -10% από το ιστορικό υψηλό των 25,7 ευρώ.
  • Η μετοχή της Attica Συμμετοχών προσεγγίζει τα 2,60 ευρώ, μετά την απόφαση της Strix, η οποία ελέγχεται από την Πειραιώς, να υποβάλει δημόσια πρόταση στην τιμή των 2,64 ευρώ για το εναπομείναν 8,8% των μετοχών που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Προς νέα υψηλά 9ετίας

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις», οδεύοντας προς νέα υψηλά 9ετίας, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν το ρίσκο και επιδίδονται σε νέες αγοραστικές κινήσεις.

Το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, αν μη τι άλλο, παρέχει ισχυρά καύσιμα, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, αυτό προσφέρει μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους.

«Εάν και ήδη οι αποδόσεις του Χ.Α. είναι στις κορυφαίες διεθνώς, το γεγονός ότι το P/E του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη στο 8, η μερισματική απόδοση στο 4,5% και ο δείκτης P/BV στο 1,5 -όταν το P/E του EuroStoxx 600 είναι 13, η μερισματική απόδοση στο 3,3% και ο δείκτης P/BV στο 1,9- πείθει για την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Την ίδια στιγμή, το μεσο-μακροκροπρόθεσμο κλίμα παραμένει ευοίωνο, καθώς η μείωση του πολιτικού ρίσκου και η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη έχουν επιφέρει την επαναξιολόγηση (re-rating) των μετοχών.

Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (στις 25 Ιουνίου), εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου (μικρές οι πιθανότητες, λόγω της εκκρεμότητας των δεύτερων εκλογών), όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

«Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει γρήγορα από την έξαρση κατά τη διάρκεια του Covid. Με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή επίσημων δανείων, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες λήξεις» σημειώνει, από την πλευρά της, η Societe Generale, σε σημερινό της σημείωμα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής, καθώς έχουν στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ αλλά και στα σενάρια περί πιθανής στάσης πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,32% και τις 457 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,05%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,25% και τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,14%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά 0,38%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι αμετάβλητα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά, έχοντας το βλέμμα στην άνοδο του δολαρίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,45% και τα 72,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,37% και τα 76,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,44% και τα 1.952 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Άκης Πετρετζίκης: Τι συνέβη με τα Kitchen Lab – Το λουκέτο και το νέο εγχείρημα (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ