Σε μία προσπάθεια να περιορίζει τον ολοένα αυξανόμενο πληθωρισμό η Ταϊλάνδη, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή πολιτικής ψήφισε ομόφωνα να αυξήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%, με άμεση ισχύ.

Ορισμένοι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η εξασθένιση του τοπικού νομίσματος, ήταν στην κορυφή της ατζέντας της κεντρικής τράπεζας, αλλά ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά μόνο, δεδομένης της άνισης οικονομικής ανάκαμψης.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, μετά από χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής, για να περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη από την πανδημία και από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τον Αύγουστο η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 7,86% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 1%-3%.

Το νόμισμα υποχώρησε προσφάτως στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου, από τον Ιούλιο του 2006. Προσφάτως διαπραγματευόταν περί τα 38,10 baht έναντι του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς 

Στην Ελλάδα ο CEO της Jet2 – Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2023 με 1,3 εκατ. θέσεις

Dust + Cream: Η ελληνική επιχείρηση που μπήκε «σφήνα» στους μεγάλους της ομορφιάς (pics)