Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η «ένεση» ρευστότητας 30 δισ. δολαρίων στην First Republic Bank την οποία ανακοίνωσαν έντεκα μεγάλες τράπεζες της Wall Street έδωσαν ώθηση και στις αγορές της Ασίας.

Συγκεκριμένα, δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,39%, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή και ο Hang Seng Tech σημείωσε άλμα 3,69%. Ειδικότερα, οι μετοχές της εταιρείας μηχανών αναζήτησης Baidu σημείωσαν άνοδο άνω του 15%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,55%, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται επίσης κατά 1,4%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,75% και έκλεισε στις 2.395,79 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο 1,97% και έκλεισε στις 797,39 μονάδες.

Οι ιαπωνικές αγορές σημείωσαν άνοδο με τον Nikkei 225 στο +1,2% και στις 27.333,79 μονάδες και ο Topix ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 2.392,61 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,42% για να κλείσει στις 6.994,8 μονάδες, με τις τράπεζες να σημειώνουν μικρά κέρδη «μαζεύοντας» τις απώλειες της Πέμπτης.

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας σχεδιάζουν να συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν τις τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Η συνάντηση θεωρείται ένα προληπτικό βήμα, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας δεν έχει επηρεαστεί άμεσα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πτώση της Credit Suisse, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της Baidu σημείωσαν «άλμα» έως και 18% περίπου, αφού η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας αποκάλυψε την Πέμπτη τον ανταγωνιστή του ChatGPT, που ονομάζεται Ernie bot.

Στα επιχειρηματικά νέα, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Mazda ανακοίνωσε ότι ο Μασαχίρο Μόρο θα διοριστεί νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.

Ο διορισμός υπόκειται στην έγκριση των μετόχων και την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Άλεξ Πιβοβάρσκι (EBRD): Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να επιστρέψει στο κλαμπ των «ανεπτυγμένων»

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

Οι «γαλάζιες καρδερίνες», ο Βαρουφάκης φουσκώνει, ο Πολάκης κόβει – Πώς η ΔΕΗ μπερδεύεται με τον ΟΤΕ, ο Κόπυ και τα καλώδια