Αγορές

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές – Ράλι για τράπεζες και μεταλλευτικές

  • newsroom


Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές έδωσε η πτώση του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις συνέπειες από μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ακόμα και τον Ιούνιο.

Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές έδωσε η πτώση του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις συνέπειες από μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ακόμα και τον Ιούνιο.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,5% στις 341,80 μονάδες, διαγράφοντας τις προηγούμενες απώλειες που έφτασαν έως και το 0,5%. Το ευρώ υποχώρησε κοντά σε χαμηλά δύο μηνών έναντι του δολαρίου, εν μέσω αυξημένης πιθανότητας υψηλότερου κόστους δανεισμού φέτος, κάτι που θα ωφελήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες.

Χθες, ο πρόεδρος της Fed στη Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, είπε ότι βλέπει πιθανές 2-3 αυξήσεις φέτος, ενώ πρόσθεσε ότι αν η αμερικανική οικονομία εμφανίσει επαρκή ανάπτυξη, θα υπάρξει μια αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Πιο πριν, ο πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, John Williams, δήλωσε επίσης ότι 2-3 αυξήσεις θα ήταν εντάξει.

«Η άνοδος του δολαρίου θα ήταν μεγάλη βοήθεια για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι επενδυτές εξετάζουν αν η αγορά έχει βρει τον πάτο της, και υπάρχουν πολλά κεφάλαια στο περθώριο. Ίσως οι επενδυτές είναι έτοιμοι να μπουν ξανά στην αγορά. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα bullish αλλά είχαμε μια σχετική ηρεμία αυτό τον μήνα, παρόλο που γίνεται ολοένα και πιο πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων» σχολιάζει ο Heinz-Gerd Sonnenschein, αναλυτής στην Deutsche Postbank.

Ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,9% στις 6.193 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 1,4% στις 9.988 μονάδες, ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,63% στις 4.396 μονάδες, ο IBEX κινείται ανοδικά 1,43% στις 8.838 μονάδες και ο FTSE MIB με άνοδο 2,4% στις 17.754 μονάδες.

«Βουτιά» 7% για την Galenica AG, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεια χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές οντότητες μέχρι το τέλος του 2017.

Πτώση 4,5% για την Evonik Industries AG μετά την πώληση ποσοστού 4,2% από μέτοχό της. Κέρδη 1,9% για την Kingfisher Plc μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στις δραστηριότητές της στην Γαλλία και τη Βρετανία.

Ράλι 12% για την SEB SA μετά τη συμφωνία εξαγοράς της γερμανικής WMF έναντι 1,6 δισ. ευρώ.

Απόρρητο Απόρρητο