(Last upd 22.00) Σε θετικό έδαφος βρίσκεται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για μια λύση στο φλέγον ζήτημα του αμερικανικού χρέους, κάτι το οποίο θα αποτρέψει το καταστροφικό σενάριο της στάσης πληρωμών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 1,05% sτις 33.109 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο ύψους 1,34% και τις 4.206 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνεται κατά 2,20% στις 12.976 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις λαμβάνουν χώρα, όπως προαναφέρθηκε, ενόσω τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον, εκεί όπου εξελίσσονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους.

Τις τελευταίες ώρες, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, η οποία θα ξεκλειδώσει την αύξηση του ορίου και θα αποτρέψει την στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, Τζο Μπάιντεν και Κέβιν ΜαΚάρθι (πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλος των Ρεπουμπλικάνων) βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση ενός deal, το οποίο θα αυξήσει τα όρια χρέους για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα ικανοποιεί τις αξιώσεις των Ρεπουμπλικάνων για μείωση των κρατικών δαπανών ως αντάλλαγμα για την έγκριση της αύξησης του ορίου χρέους.

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η μείωση των δαπανών, με βάση αρκετούς αναλυτές, θέτει σε κίνδυνο την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική σύσφιγξη θα οδηγήσει σε επιβράδυνση ή και συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή εστιάζει και στη μετοχή της Nvidia, η οποία την Πέμπτη εκτοξεύθηκε στο +24,4% και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, χάρη στις ισχυρές εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό προκύπτει από τις θετικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζήτηση για μικροτσίπς και ημιαγωγούς.

Όσον αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης προσωπικών δαπανών -ένας από τους «αγαπημένους» της Federal Reserve- αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 4,4% σε ετήσιο επίπεδο (4,2% τον Μάρτιο).

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα υψηλά επιτόκια της Fed είναι πιθανό να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν, αναβάλλοντας την πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Με τον κύριο πληθωριστικό δείκτη να βρίσκεται στο 4,9% (στοιχεία Απριλίου), οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα συνεδριάσουν εκ νέου τον Ιούνιο, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο εύρος 5% – 5,25%. Ωστόσο, τα στοιχήματα υπέρ μιας νέας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Μπάμπης Βωβός: Τρίτο mega σφυρί για τους γυάλινους πύργους της Κηφισίας (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ