Συνεχίζεται η καθοδική πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια να οδεύουν προς τον τρίτο διαδοχικό πτωτικό μήνα -το μεγαλύτερο αρνητικό σερί των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών. 

Το sell off στον «μαύρο χρυσό» συνιστά απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και ως εκ τούτου, τη ζήτηση καταναλωτών και επιχειρήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν σήμερα κατά 3,06% και διολισθαίνουν στα 88,78 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη σημειώνουν κάμψη κατά 3,52% και καθορίζονται στα 95,81 δολάρια ανά βαρέλι. 

Για το σύνολο του Αυγούστου, μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες φθάνουν στο 10%, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επηρεάζουν αισθητά τις προοπτικές του εμπορεύματος. Στο αρνητικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί Νο.1 εισαγωγέα παγκοσμίως.  

WTI set for third straight losing month, longest streak since April 2020

Οι κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η αμερικανική Federal Reserve, έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να διαβεβαιώσουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό προκαλεί «πόνο» στην οικονομική ανάπτυξη, πλήττοντας τη ζήτηση για αργό.  

Ταυτόχρονα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε και τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα Covid, οι πρωτοφανείς καύσωνες και ο αδύναμος κλάδος των ακινήτων επιβαρύνουν την παραγωγή και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της οικονομίας να βρει momentum. Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,1% το 2022 έναντι 8,1% το 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι χώρες – μέλη του OPEC δεν αποκλείεται να αποφασίσουν τη σκόπιμη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να περιορίσουν την προσφορά και να τονώσουν τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, μια τυχόν αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, ενδέχεται να ξαναρίξει στην αγορά τεράστιες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου, αυξάνοντας εκ νέου την προσφορά.  

Διαβάστε επίσης

Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών

Στουρνάρας: Αντίθετος σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Χρειάζεται σύνεση