Αγορές

Συνεχίζει αμετάβλητο το Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Χρήστος Λαΐνας


Η αγορά δείχνει μέχρι στιγμής να κρατάει αντιστάσεις και να μην απομακρύνεται από τα επίπεδα των 780 μονάδων

Οριακά αρνητικά κινείται αυτή την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,14%, μετά το έντονο αρνητικό άνοιγμα και με την αγορά να γυρίζει ακόμη και θετικά.

Η μεταβλητότητα είναι το κύριο στοιχείο και στην σημερινή συνεδρίαση λόγω και της αναταραχής των ξένων αγορών οι οποίες μετά την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κινούνται σε αρνητικό επίπεδο.

Βέβαια η αγορά δείχνει μέχρι στιγμής να κρατάει αντιστάσεις και να μην απομακρύνεται από τα επίπεδα των 780 μονάδων με τον μειωμένο όγκο συναλλαγών όμως να μην αφήνει την αγορά να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα με το rotation σε μετοχές να συνεχίζεται και σήμερα.

Με τον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος το τελευταίο διάστημα δείχνει έντονη δραστηριότητα, τόσο με την Alpha Bank και την τιτλοποίηση ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings, όσο και με την Εθνική, η οποία προχωρά τη συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners η αγορά ψάχνει το επόμενο θετικό νέο που θα μπορέσει παρά το αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό να κάνει πλάγια κίνηση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία λόγω του συνεχιζόμενου lockdown στην Αττική.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Alpha Bank με 3,17% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν με άνοδο άνω του 1% ο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Aegean και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Eurobank, Σαράντης και Εθνική Τράπεζα.

Σε αρνητικό έδαφος η Coca Cola με 3,27% και ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% η Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΟΛΠ ενώ σε ήπια πτώση ακολουθούν ο ΟΛΠ, Λάμδα, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή. Αυξημένος ο τζίρος συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω της ολοκλήρωσης του Φεβρουαρίου αλλά και της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.

Οι εν λόγω αλλαγές δεν έχουν ελληνικό ενδιαφέρον (ο MSCI Greece Standard έχει τρεις μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo), ωστόσο δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις σταθμίσεις χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται και στη λεωφόρο Αθηνών. Σε 849,1 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν το Δ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE, παρουσιάζοντας μείωση 2,3%, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) του Ομίλου, μειώθηκε κατά 5,8% σε €295,1 εκατ. με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 34,8%.

Σε επίπεδο έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΤΕ, το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου ανήλθε σε €1.223,6 εκατ., μειωμένο μόλις κατά 0,5% σχεδόν αντισταθμίζοντας τους δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €59,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2020, μειωμένα κατά 45,8% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες επιβαρύνσεις λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Δ’ τρίμηνο του 2020 σε €85,8 εκατ., σε σύγκριση με €112,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Σχεδόν καθολική η πτώση του τζίρου των εκπτώσεων για το λιανεμπόριο

ΕΛΤΑ: Η «χρυσή» εθελουσία και η επόμενη ημέρα για όσους εργαζόμενους παρέμειναν

Το… ξημέρωμα του αρχηγού των Καραμανλικών, η επιστροφή του Θωμά και οι περιπέτειες του Μπουτάρη

Απόρρητο Απόρρητο