(last update 15.20) Την ολική ανατροπή ετοιμάζεται να κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απορροφά τις πρωινές απώλειες και επιστρέφει σε θετικό έδαφος, χάρη στα στηρίγματα από τον κλάδο της ενέργειας. Στο «comeback» μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η βελτιωμένη εικόνα στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές εξακολουθούν να επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία.

Η μετοχή της ΔΕΗ κάνει άλμα άνω του 3% και δίνει «ρεύμα» στα blue chips. Από κοντά ακολουθεί και η Mytilineos, η οποία επιστρέφει προς τα 24,5 ευρώ. ΕΛΠΕ, Viohalco, Jumbo και ΕΥΔΑΠ έρχονται να παράσχουν επιπλέον στηρίγματα. Στον αντίποδα, οι τράπεζες διατηρούνται στο «στόχαστρο» των πωλητών, με τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank να χάνουν έως 1% και να απομακρύνονται από τα πρόσφατα υψηλά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,62% και διαμορφώνεται στις 1.088,78 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.082,10 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 29 μονάδες από το χαμηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 30 μονάδες (από 1.059,83 έως 1.089,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 88,8 εκατομμύρια ευρώ.

Επιμένουν πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το -4,2% της Δευτέρας, δυσκολεύεται να ανακάμψει, παρά το γεγονός ότι έχει «μαζέψει» όλες τις ενδοσυνεδριακές απώλειες (-0,06% και 877 μονάδες). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, συρρικνώνεται κατά 0,9% και υποχωρεί στα 5,17 ευρω, ενώ κατά 0,5% περιορίζεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία μειώνεται στο 1,40 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +1,4% και τα 2,12 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +0,2% και το 1,35 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,22% 1,358 ευρώ
  • Eurobank -0,46% 1,40 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,88% 5,178 ευρώ
  • Πειραιώς +1,38% 2,129 ευρώ

Θετικές τάσεις στα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48% και 2.650 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει στο +3,2% και τα 7,7 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ διευρύνονται στο +2,80%. Η μετοχή της Mytilineos, δε, ενισχύεται κατά 1,5% και προσεγγίζει εκ νέου τα 24,5 ευρώ. Viohalco, Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν στο +1,5%, με τη μετοχή του ΟΛΠ να κερδίζει 1,1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει στο -1,1% και τα 24,1 ευρώ, ενώ στο 0,7% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Quest Συμμετοχών.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,71% 1.570 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και το 1,87 ευρώ, ενώ άνω του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Premia, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Entersoft, Intracom και Τεχνική Ολυμπιακή. Στον αντίποδα, Πλαστικά Θράκης και Dimand υποχωρούν πέριξ του 1%. Η μετοχή της Attica Bank, δε, παραμένει για 2η διαδοχική ημέρα σε limit down (-10%) και προσγειώνεται στο 0,12 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων γύρω από την αύξηση κεφαλαίου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 75,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Βγαίνουν οι στηρίξεις

Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να διακόψει το 3ήμερο καθοδικό σερί και να αφήσει «πίσω» τη χειρότερη συνεδρίαση από τον περασμένο Ιούλιο (-2,92%). Κι αυτό, χάρη στις στηρίξεις, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή των 1.060 μονάδων και οι οποίες «έσβησαν» όλες τις ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Η βελτίωση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, αλλά και τα ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2022 (5,9%), οπωσδήποτε, συμβάλλουν στην επάνοδο των αγοραστών, οι οποίοι είχαν «εξαφανιστεί» τις τελευταίες ημέρες, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία σχετίζεται με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, εξακολουθεί να λειτουργεί ως καταλύτης, ώστε οι επενδυτές να συνεχίσουν την κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023. Ιδίως όσοι τοποθετήθηκαν στις απαρχές του ανοδικού κύκλου.

Άλλωστε, η αγοραστική κόπωση είναι εμφανέστατη στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετράει 11×11 ανοδικές εβδομάδες και σωρευτικά κέρδη της τάξης του 16% από τις αρχές του 2023. Μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Πλέον, το κρίσιμο για την ελληνική αγορά είναι να μην απειληθούν τα κρίσιμα στηρίγματα, τα οποία καθορίζουν την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, αν και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει διατήρηση των πιέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η «πλούσια» εβδομάδα, η οποία διανύουμε, περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και το report του DBRS, ο οποίος την Παρασκευή θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας. Ο καναδικός οίκος, διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο, ιδίως εν όψει εκλογών, να προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση.

Το πολιτικό ρίσκο

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως έγινε αντιληπτό τη Δευτέρα, έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό κλίμα, επηρεάζοντας άμεσα τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ενώ μέχρι πρότινος όλοι θεωρούσαν ως δεδομένη την Κυριακή των Βαΐων, πλέον όλα τα σενάρια «δείχνουν» τα μέσα Μαΐου.

Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο να στηθεί και δεύτερη (επαναληπτική) κάλπη, αυτό σημαίνει ότι ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης -όποια κι αν είναι αυτή- θα καταστεί εφικτός μετά την έναρξη του καλοκαιριού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρά κέρδη στο +0,29% και τις 465 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,18%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο εν αναμονή των νέων μακροοικονομικών στοιχείων. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίουοι τιμές κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,31% και τα 80,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,32% και τα 85,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,20% και τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές και γκάλοπ, πολιτικό ρίσκο, νέο deal στις ασφάλειες και γαλλοελβετικές μπίζνες στο Ελληνικό

Αυτό είναι πλέον το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο – Τι αγοράζουν τα 140.000 ευρώ ετησίως από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο

«Απόβαση» της Goldman Sachs στη Χαλκιδική – Τι περιλαμβάνει η μεγάλη επένδυση ύψους €108 εκατ. (pics)