Το 2022, ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε περί το 1,4 τρισ. δολάρια και η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με θέματα ρευστότητας και με μπαράζ χρεοκοπιών με αποκορύφωμα την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το bitcoin είναι αμφίβολο αν θα τεστάρει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά λόγο κάτω από τα 69.000 δολάρια, αλλά μπορεί να έχει πιάσει ήδη πάτο.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά αναμονής πριν τη δυνητική άνοδο που μπορεί να ξεκινήσει το 2024.

Μετά από ένα ταραγμένο 2022, οι επενδυτές των κρύπτο προσπαθούν να καταλάβουν πότε θα ξεκινήσει η επόμενη άνοδος του bitcoin.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια διάσκεψη για τα κρύπτο στο Σαιν Μόριτζ της Ελβετίας, το CNBC συνομίλησε με γνώστες της βιομηχανίας που περιέγραψαν το 2023 ως ένα έτος επιφυλάξεων. Το Bitcoin αναμένεται να διαπραγματευτεί εντός ενός εύρους και ότι θα ευαίσθητο στις μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων και να συνεχίσει να είναι ασταθής. Μια νέα ανοδική πορεία είναι απίθανη το 2023.

Ωστόσο, οι ειδικοί ατενίζουν με αισιοδοξία το διάστημα από το επόμενο έτος και μετά.

«Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για περαιτέρω πτώση, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μακρύς», ανέφερε πριν μερικές μέρες ο Μπιλ Τάι, επιχειρηματίας και βετεράνος των κρύπτο στο CNBC.

«Υπάρχει μια πιθανότητα το bitcoin έχει κατά πάσα πιθανότητα πιάσει πάτο ήδη», είπε ακόμα, προβλέποντας ότι μπορεί να υποχωρήσει και στα 12.000 δολάρια πριν ανακάμψει και πάλι.

Η Μελτέμ Ντεμίρορς, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια της CoinShares, ανέφερε ότι το bitcoin είναι πιθανό να κυμανθεί από ένα κατώτερο άκρο στα 15.000 με 20.000 δολάρια ως το ανώτατο, ήτοι 25.000 έως 30.000 δολάρια.

Ανέφερε επίσης ότι πολλές αναγκαστικές πωλήσεις του 2022 ως αποτέλεσμα των καταρρεύσεων που συνέβησαν στην αγορά, τώρα τελειώνουν, αλλά ότι δεν έχει απομείνει πολύ χρήμα για να πέσει στο bitcoin, γι’ αυτό και η άνοδος της τιμής του θα είναι περιορισμένη.

Οι επενδυτές κοιτάνε και τη μακροοικονομική κατάσταση. Το Bitcoin έχει αποδειχτεί στενά συνδεδεμένο με περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, όπως μετοχές, και ειδικότερα, τον τεχνολογικό Nasdaq. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επηρεάζονται από αλλαγές στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μακροοικονομικές κινήσεις. Πέρυσι, η Fed ξεκίνησε μια επιθετική πορεία αύξησης των επιτοκίων για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μαζί με το bitcoin.

Αρα εκτιμάται ότι μια αλλαγή στη μακροοικονομική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει το bitcoin.

Το τάιμινγκ του επόμενου άλματος του bitcoin

Στις συνεντεύξεις του CNBC, αρκετοί συμμετέχοντες στον κλάδο μίλησαν για ιστορικούς κύκλους του bitcoin, οι οποίοι συμβαίνουν περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Συνήθως, το bitcoin φθάνει στο υψηλό όλων των εποχών και μετά έχει μια τεράστια διόρθωση. Θα υπάρξει μια κακή χρονιά και μετά μια χρονιά ήπιας ανάκαμψης.

Τότε θα συμβεί το λεγόμενο «halving». Αυτό συμβαίνει όταν αυτοί που κάνουν εξόρυξη, βλέπουν τις αμοιβές τους για την εξόρυξη να μειώνονται στο μισό. Λαμβάνουν bitcoin ως ανταμοιβή για την επικύρωση των συναλλαγών. Το halving, που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, ουσιαστικά επιβραδύνει την προσφορά bitcoin στην αγορά. Θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin σε κυκλοφορία.

To halving συνήθως προηγείται μιας μεγάλης ανόδου και το επόμενο θα συμβεί το 2024.

Ο Αντονι Σκαραμούτσι (πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και CEO της SkyBridge Capital) αποκάλεσε το 2023 «έτος ανάκαμψης» για το bitcoin και προέβλεψε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί στο εύρος 50.000 – 100.000 δολαρίων σε δύο με τρία χρόνια.

«Αναλαμβάνετε το ρίσκο, αλλά πιστεύετε επίσης στην υιοθέτηση του bitcoin. Έτσι, αν το υιοθετήσουμε με τον σωστός τρόπο – και πιστεύω ότι θα το κάνουμε – αυτό θα μπορούσε εύκολα να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο 50.000 έως 100.000 δολαρίων τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια», ανέφερε ο Σκαραμούτσι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Τάι, η περίοδος ανόδου απέχει «μάλλον έναν χρόνο», λέγοντας ότι οι συνέπειες της κατάρρευσης του FTX μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται αισθητές για άλλους έξι έως εννέα μήνες.

Ο Ζαν – Μπατίστ Γκραφτιό, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Bitstamp, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η επόμενη ανοδική πορεία θα μπορούσε να έρθει τα επόμενα δύο χρόνια, επικαλούμενος το αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές.

Ωστόσο, η Ντεμιρόρ προειδοποίησε ότι τα γεγονότα του 2022 «προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη φήμη του κλάδου και της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθει αυτή η εμπιστοσύνη».

Διαβάστε ακόμη:

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

Σταϊκούρας: Με μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και στοχευμένα μέτρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα τριαντάφυλλα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα κρίνα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου