Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s Global ratings σε ειδική έκθεση αναφέρει τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και  Aegean Balitc Bank) κατά τη διάρκεια του 2021.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν υποστηρικτικές και τα κονδύλια της ΕΕ θα δώσουν οικονομική ώθηση. Η S&P βλέπει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη παρά την παρατεταμένη επιδημία, γεγονός που ωφελείται στη σημαντική στήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2026, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, στα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία θα στηρίξουν την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει ο οίκος αξιολόγησης 

– Η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες και την εστίαση στον έλεγχο των δαπανών.

– Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Eurobank πιθανότατα θα επαναφέρουν τα μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια εντονότερη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω της μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων από ό,τι αναμενόταν, καθώς και πίεση στα περιθώρια κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης μετά τον τερματισμό της στοχευμένης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ (TLTROs).

 

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να έχει μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα μπορούσαν να πλήξουν έμμεσα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον τουρισμό.

-Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) σε 10% ή χαμηλότερα μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

– Η S&P Global αναμένει ότι τα NPEs θα μειωθούν σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του 2022.

– Οι εισροές NPEs θα πρέπει να περιοριστούν από την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην πανδημία COVID-19.

– Τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης του νέου νόμου πλαίσιο για την πτώχευση, ο οποίος βελτιώνει την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.

 

 

– Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη διάχυση της σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και αναστροφή της ανάκαμψης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

-Τα κεφάλαια θα μπορούσε να περιορίσουν την ανάπτυξη, ιδίως για την Πειραιώς, ενώ η ΕΤΕ έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.

Η ποιότητα του κεφαλαίου θα παραμείνει αδύναμη, καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις χρειάζονται χρόνια για να αποσβεστούν.

– Τα κέρδη θα παράσχουν πιθανότατα στήριξη στις κεφαλαιακές θέσεις και θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επαναφέρουν τα μερίσματα.

Διαβάστε ακόμα:

Ενέργεια: Οι πληρωμές σε ρούβλια και οι ανησυχίες για τα ακυρωμένα φορτία της Ρεβυθούσας

Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ

Τράπεζες: Πώς θα αντιμετωπίσουν τα δάνεια που κινδυνεύουν να «ξανασκάσουν» λόγω πολέμου και ακρίβειας