Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε στρατηγικές νομισματικής χαλάρωσης. Άλλωστε, μετά τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ χθες, ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα η πρεμιέρα των περικοπών από την αμερικανική Fed.
Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,76% στις 515 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Πλέον κερδισμένος ο κλάδος αυτοκινήτου και οι εταιρείες λιανικής.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,98% στις 18.699 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,41% στις 7.465 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε στο +0,39% και τις 8.273 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,34% στις 33.568 και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.540 μονάδες αυξημένος κατά 1,23%.
Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη δεύτερη περικοπή των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης τον Οκτώβριο, εφόσον η οικονομία της Ευρωζώνης καταγράψει σημαντική επιβράδυνση. Αν και δεδομένων των στοιχείων οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πολύ πιο πιθανή μια νέα αναπροσαρμογή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας στη Βουδαπέστη όπου βρέθηκε για τη συνάντηση του Eurogroup, επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε και χθες πως το συμβούλιο θα παραμείνει εστιασμένο στη ροή των στοιχείων.
Αναλόγως και έτερα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ σε σημερινές του δηλώσεις υιοθέτησαν μια συγκρατημένα αισιόδοξη στάση.
«Η πιθανότητα για μια περικοπή των επιτοκίων τον Οκτώβριο, εάν δούμε τις αγορές χρήματος, δεν είναι μεγάλη. Όμως, αν υπάρξει ένα απροσδόκητο πλήγμα στην οικονομία και εάν η οικονομία είναι σημαντικά πιο αδύναμη από όσο αναμένεται και ο πληθωρισμός επίσης έχει υποχωρήσει σημαντικά, τότε φυσικά θα μελετήσουμε μια μείωση των επιτοκίων (τον Οκτώβριο)» υποστήριξε ο συνήθως σκληροπυρηνικός Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάρτινς Κάζακς.
«Δεν έχουμε δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη επιτοκιακή πορεία» υποστήριξε από την πλευρά του ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλεουρά ντε Γκαλό, επισημαίνοντας πως τα επόμενα βήματα θα συνεχίσουν να είναι σταδιακά με «ρεαλιστικό ρυθμό».
«Χρειαζόμαστε στρατηγική υπομονή» όσο διαμορφώνουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε τόνισε αντιστοίχως ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους επισημαίνοντας πως «τα επιτόκια θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αν και η ταχύτητα των περικοπών θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία».
Ακόμη και ο πλέον αυστηρός Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν παραδέχτηκε, σε συνέντευξη του στους Financial Times, πως υπάρχει «χώρος» για άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, καθώς ενδεχομένως να μην υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το επόμενο βήμα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Στο κλίμα αυτό θα προστεθεί από την ερχόμενη εβδομάδα και η σχεδόν δεδομένη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την αμερικανική Fed. Αν και αναλυτές και traders εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τα προγνωστικά που αφορούν το ύψος της πρώτης περικοπής.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν να διευρύνουν τα κέρδη τους, με νέα μικρή άνοδο. Έτσι, παρά την πρόσφατη βουτιά που έφερε το Brent κάτω από το όριο των 70 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2021, αμφότεροι οι δείκτες ολοκληρώνουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου αυξήθηκε σήμερα κατά 0,47% στα 72,39 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI κέρδισε 0,49% φτάνοντας τα 69,33 δολάρια το βαρέλι.
Με τις επιδόσεις αυτές σε εβδομαδιαίο επίπεδο το Brent έχει προσθέσει περίπου 3% και το αμερικανικό αργό περίπου 3,5%.
Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε και ο χρυσός, με δεύτερο σερί υψηλό, έχοντας μπροστά του την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed.
H τιμή του spot άγγιξε έως και τα 2.576 δολάρια ανά ουγγιά και οι προθεσμιακές τιμές στην αμερικανική αγορά κάνουν άλμα 1,17% αγγίζοντας τα 2.610 δολάρια.
Με την πορεία αυτή πολλοί αναλυτές θεωρούν εφικτό το ορόσημο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά, όσο συνεχίζεται η νομισματική χαλάρωση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,32% στο 101,04 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1081. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η πτώση του δολαρίου σε χαμηλό 8,5 μηνών έναντι του γιεν στα 140,285 γιεν με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 1%.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση μετά το 5ήμερο πτωτικό σερί – Εβδομαδιαίες απώλειες -1,66%
Goldman Sachs: Tι είπαν οι διοικήσεις των ΕΤΕ και Eurobank στο Eτήσιο Συμπόσιο
ΤΑΙΠΕΔ: Τρία επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον Εθνικό Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ