Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξηγώντας πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται… μακριά στο θέμα των ορίων των δαπανών. Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να διευρύνει τις απώλειες, την ίδια ώρα, στη Wall Street.

Βεβαίως, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής έσπευσε να δηλώσει πως, κατά τη γνώμη του, οι διαπραγματευτές θα πετύχουν πρόοδο στο σημερινό γύρο των συνομιλιών. Όμως, επέμεινε στις απόψεις του για την ανάγκη περικοπής των δαπανών, ρίχνοντας την ευθύνη για την μέχρι τώρα αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στους Δημοκρατικούς.

«Νομίζω ότι είναι απόλυτα λογικό. Είναι λογικό να ξοδέψουμε την επόμενη χρονιά λιγότερα από όσα ξοδέψαμε φέτος. Το ίδιο κάνει και το μέσο νοικοκυριό» σχολίασε, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την επιμονή της συντηρητικής ομάδας στην επιστροφή στη λιτότητα.

Νέα παρέμβαση Γέλεν

Από την πλευρά της, η Τζάνετ Γέλεν, προχώρησε σε νέα δήλωση-προειδοποίηση για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της πως το χρονικό deadline εντοπίζεται στις αρχές Ιουνίου. Σχολίασε δε, πως προτίθεται να ενημερώσει το Κογκρέσο για τα οικονομικά του κράτους, καθώς στελέχη των Ρεπουμπλικάνων αμφισβήτησαν χθες τις εκτιμήσεις της.

Μιλώντας σε φόρουμ της Wall Street Journal, η υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα βρεθούν ενώπιον πολύ σκληρών επιλογών, αν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση για να ανεβάσει το ανώτατο όριο του χρέους. «Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν θα είμαστε ικανοί να πληρώσουμε» εξήγησε προσθέτοντας ότι ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ένα… στρεσάρισμα στις αγορές χρήματος που ανησυχούν για την πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών.

Η ίδια έχει καθορίσει ως το χρονικό σημείο… μηδέν την 1η Ιουνίου, αν και σήμερα υποστήριξε πως είναι δύσκολο να καθορίσει την ακριβή ημέρα που το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Χθες στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, ανάμεσα τους ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, είχαν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της αμφισβητώντας ανοιχτά την εκτίμηση της και απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στο πως προέκυψε η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Βεβαίως, όσο στην Ουάσιγκτον έχει «ανάψει» ο πολιτικός καυγάς για το πότε θα απειληθεί το κράτος με στάση πληρωμών, τα μαντάτα από τις διαπραγματεύσεις δεν είναι για την ώρα αισιόδοξα. Κι αυτό προβληματίζει δικαιολογημένα την αγορά δεδομένου πως, σε κάθε περίπτωση, δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακά χαμηλά επίπεδα.

Εκατέρωθεν κατηγορίες

«Η πορεία των συνομιλιών χτύπησε σε “σαμαράκι”» σχολίασε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News, συμφωνώντας ουσιαστικά με τον απαισιόδοξο τόνο που έδωσε και ο Κέβιν ΜακΚάρθι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στελέχη και από τις δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι, παρά τις πολυήμερες συνομιλίες, το χάσμα ανάμεσα στο τι θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και το τι είναι πρόθυμος να τους προσφέρει ο Λευκός Οίκος έχει διευρυνθεί αντί να μειωθεί!

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι ο ΜακΚάρθι έχει ενδώσει στις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας με αποτέλεσμα οι διαπραγματευτές του κόμματος να σκληρύνουν τη στάση και τις απαιτήσεις τους, καθιστώντας πιο δύσκολο το να κάνει επιπλέον βήματα πίσω ο Λευκός Οίκος. Δηλώνουν δε, πως ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε και συμφώνησε σε ένα διετές πλαφόν στις δαπάνες, όπως και στο να μην αναδιανεμηθούν τα αναξιοποίητα κονδύλια από το πακέτο του κορωνοϊού.

Το «φράγμα» του εορταστικού τριημέρου

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, όλοι οι παράγοντες φαίνεται πως συμφωνούν πως οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα είναι πλέον ελάχιστες, σχεδόν μηδαμινές. Αυτό εκτιμάται πως θα φανεί γρήγορα και από την απόφαση που θα λάβει η ηγεσία του Κογκρέσου σε σχέση με την επικείμενη τριήμερη αργία του Memorial Day weekend.

Ο Κέβιν Μακάρθι είχε υποστηρίξει πως ήταν διατεθειμένος να δώσει εντολή στους νομοθέτες να παραμείνουν στην Ουάσιγκτον (που συνήθως «αδειάζει» λόγω του εορταστικού τριημέρου), εφόσον υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να συνεδριάσουν εκτάκτως για να συζητήσουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία που θα ανεβάσει το όριο του χρέους πριν την επιστροφή της Wall Street από την Τρίτη. Αν δεν δώσει τέτοια οδηγία σημαίνει ότι δεν «βλέπει» συμφωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ρωτήθηκε για το θέμα από τους δημοσιογράφους, απαντώντας λακωνικά ότι δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση του…

Διαβάστε ακόμη

Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας

Κομισιόν: «Θετική ψήφος» για τη μετα-μνημονιακή πρόοδο της οικονομίας – «Καμπανάκι» για οφειλές και δαπάνες (upd)

Ρουμπινί: Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μπορεί να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ