Σταθεροποιητικές κινήσεις, με ήπια πτώση στην Ευρώπη καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα «σκιάζεται» από τις δηλώσεις του Ιάπωνα κεντρικού τραπεζίτη, Χαρουχίκο Κουρόντα, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Στο επίκεντρο και η συνεδρίαση της ΕΚΤ με τους αναλυτές να περιμένουν ότι θα αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και πιθανώς να δώσει κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2016.

«Ο Κουρόντα απογοήτευσε τους επενδυτές. Η αγορά άλλαξε ψυχολογία καθώς περίμενε ένα μεγάλο “πακέτο” τόνωσης από την Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε πρωτοβουλίες από την ΕΚΤ σήμερα, αν και ο Ντράγκι θα δώσει “τροφή” για νέα δράση μέσα στο 2016» σχολιάζει ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Saxo Bank A/S.

«Ο Ντράγκι αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα νομισματική χαλάρωση. Το γεν έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά περιμένοντας το επόμενο “πακέτο” τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και περιμένουμε να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα» σχολιάζει ο David Forrester, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην Credit Agricole.

Ο Stoxx Europe 600 κινείται με πτώση 0,4% στις 339 μονάδες τηρώντας στάση αναμονής. Στις μετοχές στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 0,43% στις 6.700 μονάδες, ο DAX καταγράφει pt;vsh 0,16% στις 10.126 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί 0,4% στις 4.363 μονάδες, ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,43% στις 8.538 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί 0,44% στις 16.690 μονάδες.

H Unilever ενισχύεται 1,7% μετά την αύξηση πωλήσεων και κέρδη 2,2% για την ABB Ltd. μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων των αναμενόμενων.

Άνοδος 3,2% για την Hermes International SCA μετά τις καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις το β’ τρίμηνο.

Πτώση για τις ταξιδιωτικές μετοχές λόγω των φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις. Απώλειες 8,1% για την Deutsche Lufthansa AG μετά την υποβάθμιση των στόχων για τα κέρδη του 2016.