(Last update  17:40)

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς η άνευ προηγουμένου αποτυχία του Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία (τα κατάφερε τελικά με τη δεύτερη) στην Καγκελαρία της Γερμανίας, προβλημάτισε τους επενδυτές για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην οικονομική ναυαρχίδα της Ευρώπης. Πάντως, μετά και το αίσιο τέλος του γερμανικού θρίλερ σταδιακά οι απώλειες στους δείκτες και κυρίως στον DAX, “μαζεύτηκαν” αρκετά.

Αυτή την ώρα στην Φρανκφούρτη, ο DAX σημειώνει πτώση κατά 0,44% στις 23.241 μονάδες, ενώ νωρίτερα έχανε πάνω από 1%, μετά την απρόσμενη αποτυχία του Μερτς στην Bundestag, δεδομένου κιόλας πως η ανάδειξη του στην Καγκελαρία θεωρείτο αναμενόμενη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,21% και διαπραγματεύεται στις 536 μονάδες με τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου να ηγούνται των απωλειών, χάνοντας περίπου 1,7%. Στο Παρίσι, ο CAC 40 διολισθαίνει σε ποσοστό 0,46% και τις 7.692 μονάδες και στην Βρετανία ο FTSE 100 κατάφερε να “γυρίσει” έστω και οριακά σε θετικό έδαφος στο +0,03% και τις 8.596 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,29% στις 38.591 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται στις 13.521 μονάδες αυξημένος ελαφρά κατά 0,03%.

Η πλειονότητα των επιμέρους κλάδων κινείται σε πτωτικό έδαφος, παρά το θετικό ξεκίνημα. Παράλληλα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο βάζει «φρένο» στο εντυπωσιακό ανοδικό του σερί. Την Παρασκευή, ο δείκτης σημείωσε νέο ρεκόρ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαδοχική περίοδο ημερήσιων κερδών στην ιστορία του. Τη Δευτέρα οι αγορές του Λονδίνου παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Το θετικό κλίμα της περασμένης εβδομάδας, που ενισχύθηκε από τις δηλώσεις του Πεκίνου περί πρόθεσης για έναρξη συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, έχει χάσει πλέον τη δυναμική του, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η απουσία συγκεκριμένων εξελίξεων ή συμφωνιών έχει οδηγήσει τους επενδυτές ξανά σε στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας. Επιπλέον, τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως εντός δύο εβδομάδων θα επιβάλει δασμούς στις φαρμακευτικές εισαγωγές, μια απειλή που πλήττει άμεσα έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα βλέμματα των αγορών στρέφονται επίσης στην πρώτη συνεδρίαση της Federal Reserve μετά την ανακοίνωση περί ανταποδοτικών δασμών στις αρχές Απριλίου. Παρότι δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, οι νέες προβλέψεις που θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο ενδέχεται να επηρεάσουν τη στάση της Fed, ειδικά καθώς θα αποσαφηνίζεται η επίδραση των νέων εμπορικών πολιτικών.

Την ίδια στιγμή, συνεδριάσεις για τη νομισματική τους πολιτική έχουν προγραμματίσει εντός της εβδομάδας και η Τράπεζα της Αγγλίας, η Norges Bank στη Νορβηγία, καθώς και η Riksbank στη Σουηδία.

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα, αντιστρέφοντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης συνεδρίασης. Το Σαββατοκύριακο, ο OPEC+ ανακοίνωσε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγή απ’ ό,τι αναμενόταν, πυροδοτώντας φόβους για υπερπροσφορά.

Νωρίτερα, τα συμβόλαια Brent κατέγραφαν άνοδο 2,2%, στα 61,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI ενισχυόταν κατά 2,3%, στα 58,43 δολάρια. Και οι δύο τιμές είχαν αγγίξει τη Δευτέρα τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Αμερικανική αντεπίθεση στη Ναυπηγική Βιομηχανία: Θεσπίζεται ετήσια χρηματοδότηση $250 εκατ. για την περίοδο 2026–2035

Mega deal στο online delivery: Η Deliveroo εξαγοράζεται έναντι $3,9 δισ. από τη DoorDash

Τι λέει η αγορά για τον ΝΟΚ: Ανασφάλεια δικαίου, εκατομμύρια σε αποζημιώσεις, χάος με τους ξένους επενδυτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα