Η «αγωνία» για τα πολυαναμενόμενα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτώση τους τρεις βασικούς δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, διατηρώντας το «χλιαρό» κλίμα και τις υποτονικές κινήσεις της αγοράς και βάζοντας οριστικά «τέλος» στο ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Εξάλλου, το βλέμμα των traders είναι στραμμένο στα αυριανά νέα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον «αγαπημένο» της Federal Reserve ώστε να επαναπροσδιοριστεί και πάλι το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση δε, που τα στοιχεία είναι καλύτερα των προσδοκιών, θα αναζωπυρώσουν τις ελπίδες ότι η Fed ίσως ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της στο β΄μισό του έτους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones συνέχισε το τριήμερο πτωτικό σερί του σημειώνοντας πτώση 0,ο6% και κλείνοντας στις 38.949 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,16% και διαμορφώθηκε στις 5.069 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 0,55% κλείνοντας εν τέλει στις 15.947 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση-κλειδί για τον πληθωρισμό έρχεται την ώρα που η αγορά προσπαθεί να βρει στηρίγματα από τα κέρδη της προηγούμενης «χρυσής» εβδομάδας που οδήγησαν Dow Jones και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται -τουλάχιστον προς ώρας- από επιφυλακτικές κινήσεις και ήπιες απώλειες.

Μάλιστα, οι πρόσφατες απώλειες ιδίως για τον τεχνολογικό τομέα, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα «ξεφουσκώσει« το ράλι των προηγούμενων ημερών, που τροφοδοτήθηκε από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Nvidia.

Εν τω μεταξύ το επενδυτικό κοινό αξιολογεί και τα σημερινά στοιχεία όπου η ετήσια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,2%, σημειώνοντας μικρή υποβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 3,3%. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το ίδιο διάστημα παρέμεινε ισχυρή, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 3% το α’ τρίμηνο 2024.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν τα στοιχεία για το ΑΕΠ να μείνουν αμετάβλητα. Η μικρή αναθεώρηση αντανακλά την υποβάθμιση στις επενδύσεις στα αποθέματα. Τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν πάντως ανοδικά στο +3% από +2,8% προηγουμένως. Τα στοιχεία ωστόσο που θεωρήθηκαν «αδιάφορα» από πολλούς επενδυτές – ήρθαν μόλις 24 ώρες πριν από τα κρίσιμα αυριανά στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες.

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing +2,8% και Walt Disney +1,3%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι τίτλοι των UnitedHealth -3,2% Alphabet – 2,1%, Intel -1,6%.

Σε πτωτική τροχιά και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές διαμορφώθηκε στο 4,29% και το 2ετές στο 4,67%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,6% στα 78,41 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 2.040 δολ.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Οι 60 μέρες που θα κρίνουν υπερπλεόνασμα και παροχές πριν από το Πάσχα

ΕΦΚΑ: Συναγερμός για τους οφειλέτες – Η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα και ποιοι εξαιρούνται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ