ΑΓΟΡΕΣ

Στο «πράσινο» όλη η Wall Street – Μπαράζ αγορών μετά το σήμα της Fed (upd)

Νέα άνοδος για τους αμερικανικούς δείκτες, βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα - Προσδοκίες για τερματισμό της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής - Σε πτώση οι ομολογιακές αποδόσεις - ΗΠΑ: Υποχώρηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πρώτη φορά σε δύο μήνες

(Last upd 21.00)

Νέο ράλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τους δείκτες να διευρύνουν τα χθεσινά τους κέρδη, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε άλλη αύξηση επιτοκίων για το 2023, κάτι το οποίο δίνει σημαντικές «ανάσες» στις ομολογιακές αποδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται δυναμικά κατά 504 μονάδες ή 1,52% με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 33.779 μονάδες. Από εκεί και πέρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στο +1,80% και τις 4.313 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 1,74% και ανέρχεται στις 13.288 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% – 5,50% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με τον επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιγξης, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων τεσσάρων 10ετιών.

Μια ενδεχόμενη «κορύφωση» των επιτοκίων, αν μη τι άλλο, θα βελτιώσει περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία και θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα υψηλά επιτόκια ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την πορεία της ανάπτυξης, λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο του κύκλου των διαδοχικών αυξήσεων, δεν σημαίνει αυτόματα ότι βρισκόμαστε κοντά και στην έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, δηλαδή στη λεγόμενη νομισματική χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινοβραδινό βήμα της Federal Reserve παρέχει ώθηση στα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης και να κατέρχεται στο 4,68%, απομακρυνόμενη από τα πρόσφατα υψηλά 16ετίας (5%).

Την ίδια στιγμή, η «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας συνεχίζεται, σε μια εξέλιξη που ευνοεί τις μετοχές, δεδομένου ότι αυξάνει τις πιθανότητες τερματισμού της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, ειδικότερα, ανήλθαν σε 217.000 για την εβδομάδα 21 – 28 Οκτωβρίου, αποδεικνυόμενες υψηλότερες τόσο έναντι της προηγούμενης μέτρησης (210.000) όσο και έναντι των προβλέψεων του Dow Jones (214.000).

Παράλληλα, ο δείκτης κόστους εργασίας σημείωσε απροσδόκητη μείωση κατά 0,8% στο γ’ τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις περί ανόδου 0,7%.

Την Παρασκευή, δε, το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας, τα οποία αν μη τι άλλο θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών, όσο και της Federal Reserve.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Peloton κατρακυλά κατά 6% εξαιτίας των διευρυμένων ζημιών στο γ’ τρίμηνο του 2023. Η μετοχή της Moderna, παράλληλα, υποχωρεί κατά 10%, λόγω του ζημιογόνου τρίμηνου, ενώ η μετοχή της SolarEdge βυθίζεται στο -15%. Η μετοχή της Palantir, αντίθετα, εκτινάσσεται κατά 17%, χάρη στα αισιόδοξα οικονομικά μεγέθη του τριμήνου.

Διαβάστε ακόμα

Το τρολ Πεν και ο-δεν είμαι εγώ-Θάνος, η Πράβντα, η Τζάκρη και η εφοπλιστίνα, ο Stefanos, ο Τάιλερ και η Παγώνη, η HIG που αγοράζει ξενοδοχεία 

Τα «πονταρίσματα» της αγοράς για το deal UniCredit – Alpha Bank – Το τίμημα και οι επίδοξοι μνηστήρες

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ποιο είναι το έργο του Καφηρέα που εκτινάσσει κερδοφορία και ισχύ της εταιρείας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε τοΠρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""