(Last upd 22.00) Καταλάγιασε ο αρχικός ενθουσιασμός των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για τα αισιόδοξα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την πιθανότητα η Fed να οδηγηθεί σε τερματισμό του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Εξάλλου, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος από το μέτωπο του ανώτατου ορίου του χρέους, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν χωρίς να υπάρχει ακόμη προοπτική για επίτευξη συμφωνίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε σταδιακά έδαφος με αποτέλεσμα να «γυρίσει» σε αρνητικό πρόσημο στο -0,40% φτάνοντας τις 33.427 μονάδες.  Συχνές διακυμάνσεις για το δείκτη βαρόμετρο S&P 500 που σημειώνει μικρή αύξηση 0,23% στις 4.128 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κρατά αντιστάσεις παραμένοντας σταθερά στο… πράσινο με κέρδη 0,87% στις 12.284 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία εδραιώνουν τα σενάρια για μια ταχύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και για μια αμεσότερη ολοκλήρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσιο επίπεδο (5% η επίδοση του Μαρτίου) και στο 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο (0,1% η επίδοση του Μαρτίου). Οι αναλυτές περίμεναν επιδόσεις 5% και 0,4%, αντίστοιχα.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός καθορίστηκε στο 5,5% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση -όσο και ανέμεναν οι ειδικοί (5,6% και 0,4%, αντίστοιχα, η επίδοση του Μαρτίου).

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, ήδη εξετάζει τις επόμενες κινήσεις εν όψει της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Πριν λίγες ημέρες, η Fed αύξησε κατά ακόμη 25 μονάδες το επιτοκιακό εύρος (5% – 5,25%), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης (10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων) και σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (η πλέον σφιχτή των τελευταίων 16 ετών).

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και χθες, οι traders έδιναν μονοψήφιες πιθανότητες (<10%) για μια περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης, της τραπεζικής αναταραχής αλλά και της αισθητής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού (σε χαμηλό διετίας).

Μετά την ανακοίνωση των νέων δεδομένων για τον πληθωρισμό, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6,2 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 3,46%. Η δε, απόδοση του 2ετούς τίτλου κατέρχεται του ορίου του 4% (3,957%), σημειώνοντας κάμψη 6,6 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέρον τίθενται και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τις μετοχές των AirbnbTwilio να χάνουν 13% και 16% αντίστοιχα, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2023. Αντίθετα, η μετοχή της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας Rivian ενισχύεται κατά 6%.

Όσον αφορά το ανώτατο όριο χρέους, τα χρονικά περιθώρια μοιάζουν αρκετά στενά, καθώς το δημόσιο καλείται να λάβει αποφάσεις έως την 1η Ιουνίου, ημέρα που θα εφαρμοστούν αυτόματες περικοπές δαπανών και παύση πλευρών.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο CNBC, προειδοποίησε με σαφή τρόπο ότι ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου ισοδυναμεί με… οικονομική καταστροφή για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Η μονιμότης του Αλέξη, η καλή χαρά του Σαμαρά, το νέο ομολογιακό του Ιωάννου, το Hub του Ελληνικού και το «γιοκ» της Absolute

Morgan Stanley: Παραμένει OW για ελληνική οικονομία, τράπεζες και χρηματιστήριο – Ξεχωρίζει Πειραιώς και Eurobank

Βιργινία Βεντουράκη: Μετά τη βίλα στην Τήνο, στο σφυρί και η μεζονέτα στη Φιλοθέη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ