Αγορές

Τα ελληνικά ομόλογα άφησαν πίσω τα ιταλικά

  • newsroom


Οι αγορές διαμορφώνουν υψηλότερο ενδεικτικό κόστος δανεισμού δεκαετίας για τη Ρώμη σε σχέση με την Αθήνα - Πρόσω ολοταχώς για νέα έκδοση 15-ετούς ομολόγου

Αντίθετη πορεία είχαν σήμερα τα Ελληνικά και τα Ιταλικά ομόλογα στις αγορές ομολόγων με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για την ιταλική δημοκρατία να διαμορφώνεται υψηλότερα από αυτό σε σχέση με την Ελλάδα, και το σπρεντ αποδόσεων των δυο χωρών να γίνει αρνητικό.

Η απόδοση του δεκαετούς μονολόγου υποχωρεί κατά 2,34% για την Ελλάδα και διαμορφώνεται στο 1,42 (ενδεικτικό δεκαετές επιτόκιο για κρατικό δανεισμό).

Αντίθετα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξάνεται σήμερα καθώς οι επενδυτές πωλούν Ιταλικά ομόλογα και βρίσκεται στο 1,43.

Η εξέλιξη αντανακλά το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές τιμολογούν τα ίδια επίπεδα ρίσκου για τα χρεώγραφα της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η εξέλιξη ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές στη γειτονική χώρα – που επισημαίνουν το ότι τα Ιταλικά χρεόγραφα αντιμετωπίζονται το ίδιο με μια χώρα που πέρασε από χρεοκοπία πριν από λίγα χρόνια.