Μπορεί το πετρέλαιο να μην έχει αγγίξει ακόμα ούτε τα 100 δολάρια/βαρέλι, ολοένα και περισσότεροι traders, ωστόσο, «βλέπουν» τώρα μια καινούργια τιμή – στόχο: τα 200 δολάρια.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent με το περισσότερο trading τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει δικαίωμα αγοράς στα 200 δολάρια τον Μάρτιο του 2023.

Περίπου τα μισά από τα συμβόλαια αγοράς πετρελαίου σε αυτή την τιμή φαίνεται ότι έχουν τοποθετηθεί από έναν αγοραστή που ξόδεψε περίπου 810.000 δολάρια σε options, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γιόγκερ, διευθυντή του τομέα προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας στην Mizuho Securities USA. Ο αγοραστής εκείνος δεν είναι το μοναδικό άτομο που στοιχηματίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν στα 200 δολάρια, μαζί με άλλα ανοδικά στοιχήματα για το πού θα φτάσει το πετρέλαιο το 2023.

«Υπάρχει κόσμος που πιστεύει σε αυτά τα ανοδικά options  τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο Γιόγκερ.

Συνολικά, οι έμποροι τοποθετούνται πιο επιθετικά από κάθε άλλη φορά. Η αναλογία μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης είναι τώρα ευρύτερη υπέρ των ταύρων παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την Παρασκευή, τα συμβόλαια μπρεντ σημείωναν άνοδο 3,9% στα 98,36 δολ/βαρέλι, μετά τις φήμες ότι η Κίνα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού. Για να φτάσει στα 200 δολάρια, θα πρέπει φυσικά να συμβούν πολλά πράγματα όπως γράφει σε άρθρο του στη στήλη Barron’s στο MarketWatch  o Αβι Σάλτσμαν. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου ήταν μειωμένες λόγω των φόβων της ύφεσης.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν έχουν ποτέ αυξηθεί πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι και θα ήταν απίθανο σε μια παγκόσμια ύφεση. Θεωρητικά όμως, ο σωστός συνδυασμός καταστάσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις τιμές προς νέα υψηλά και τους επόμενους μήνες υπάρχουν μαι σειρά παραγόντων που αναμένεται να προκύψουν συνδυαστικά.

Πρώτον, τα σχέδια της ΕΕ να σταματήσουν oι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου και το πιθανό όριο στις τιμές, στις οποίες η Ρωσία θα μπορεί να πουλά πετρέλαιο αλλού.

Η Ρωσία ήδη πουλά περισσότερο πετρέλαιο στην Ασία, ωστόσο η απαγόρευση και το όριο στις τιμές είναι πιθανό να μειώσουν τις εξαγωγές της και να μειώσουν τη συνολική προμήθεια κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στην αύξηση των προμηθειών πετρελαίου φέτος, πουλώντας πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα με ρυθμό σχεδόν ενός εκατ. βαρελιών τη μέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο. Οι πωλήσεις αυτές βοήθησαν στο να παραμείνουν οι τιμές χαμηλά. Οι πωλήσεις όμως αναμένεται να συρρικνωθούν αυτόν τον μήνα και να τερματιστούν τον Δεκέμβριο. Το Κογκρέσο είχε προηγουμένως δώσει εντολή για την πώληση άλλων 26 εκατ. βαρελιών και η πώλησης αυτή θα τελειώσει ως τον Οκτώβριο του 2023.

Η αναλύτρια της JPMorgan, Νατάσα Κανέβα, περιμένει ότι αυτά τα βαρέλια θα πωληθούν στο α’ τρίμηνο του 2023. Μετά από αυτό, τα αποθέματα θα έχουν μειωθεί στα 348 εκατ. βαρέλια – στο χαμηλότερο σημείο από το 1983 και στο 50% σε σχέση με τις αρχές του 2022. Η ίδια περιμένει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αποδεσμεύσει περισσότερα από τα αποθέματα για να παραμείνουν χαμηλά οι τιμές, μπορεί ωστόσο να συναντήσει αντιρρήσεις. Σύμφωνα με το Κογκρέσο, τα αποθέματα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα 252,4 εκατ. βαρέλια.

Οι προμήθειες αμερικανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί φέτος, ωστόσο τελευταία, η αύξηση της παραγωγής έχει σταματήσει.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική παραγωγή μειώθηκε στα 11,9 εκατ. βαρέλια τη μέρα την προηγούμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μήνες. Προμήθειες προϊόντων, όπως το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ είναι σε πολυετή χαμηλά, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν πολλές πλεονάζουσες προμήθειες.

Η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί σύντομα αμέσως μόλις η Κίνα μειώσει τους περιορισμούς λόγω Covid, καθώς ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει πιο ελεύθερα. Σε άλλα σημεία του πλανήτη, η ζήτηση για πετρέλαιο έχει παραμείνει σχετικά ισχυρή παρά την οικονομική επιβράδυνση.

Με την προσφορά να αναμένεται μειωμένη και τη ζήτηση να αυξάνεται, τα 200 δολάρια το βαρέλι εξακολουθούν να ακούγονται σαν ένα παράξενο νούμερο, όχι όμως και απίθανο.

Ο επόμενος μήνας θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο τεστ για τις αγορές πετρελαίου από τα χαμηλά τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω Covid. «Τον Δεκέμβριο όλα είναι πιθανά», σημειώνει ο Γιόγκερ.

Διαβάστε ακόμη:

Hellenic Dynamics: Από τα χωράφια του Κιλκίς, ελληνική φαρμακευτική κάνναβη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (pics)

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)