(last update 22:35) Νευρικές κινήσεις σημειώνονται την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, αλλά και στην τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται σε πετρέλαιο και ομολογιακές αποδόσεις.

Οι δείκτες ξεκίνησαν με μικρή άνοδο, ωστόσο αυτήν την ώρα ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 31 μονάδες ή 0,09% και διαμορφώνεται στις 34.486 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,78% στις 4.409 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αν και ξεκίνησε θετικά, μειώνεται στο -1,28% και τις 13.503 μονάδες.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη συνεδρίασης της, ανακοινώνοντας ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25% – 5,50% (υψηλό 22 ετών), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο και στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν τη μετέπειτα στάση της Fed.

Αυτήν την στιγμή, η πιθανότητα για μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια, η 12η από τον Μάρτιο του 2022, ανέρχεται στο 29% για τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου. Πάντως, το βασικό σενάριο εξακολουθεί να προβλέπει ότι τα επιτόκια έχουν ήδη φθάσει στο ανώτατο επίπεδο, κάτι το οποίο ασφαλώς λειτουργεί υπέρ των μετοχών.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα υψηλά επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης, επηρεάζοντας δυσμενώς την καμπύλη των ομολογιακών αποδόσεων.

Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υπαναχωρεί από τα πρόσφατα υψηλά 16ετίας, καθώς μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης και αναδιπλώνεται στο 4,351%. Αντίστοιχη αποκλιμάκωση παρατηρείται τόσο στα 2ετή, όσο και στα 30ετή.

Την ίδια στιγμή, η μικρή υποχώρηση των τιμών στην αγορά πετρελαίου συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην ενέργεια επηρεάζουν άμεσα τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας.

Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στο Τέξας περιορίζονται κατά περίπου 1,37% και υποχωρούν στα 89,9 δολάρια/βαρέλι. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, μειώνονται στο -1,08% και τα 93,3 δολάρια/βαρέλι.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Pinterest σκαρφαλώνει άνω του 5%, χάρη στις θετικές προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων. Η μετοχή της Instacart, δε, η οποία την Τρίτη έκανε ντεμπούτο στη Wall Street, υποχωρεί κατά σχεδόν 5,8%. Τέλος, η μετοχή της Bausch Health ενισχύεται άνω του 10,8%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε buy από την Jefferies.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης και το φαρμάκωμα της Εφης, η βουτιά της αγοράς, η κατρακύλα της Αλουμύλ και τα χάπια του Βακάκη

Goldman Sachs: Το κόστος μια πιθανής αύξησης στο όριο αποθεματικών στις ελληνικές τράπεζες

Στην πόρτα της εξόδου το ΤΧΣ από τις τράπεζες – Το αίτημα της Eurobank και οι επόμενες κινήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ