Ανοδικά ξεκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 1,06% και να βρίσκεται στις 885,94 μονάδες, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες καταγράφουν ισχυρά κέρδη συνεχίζοντας την χτεσινή τους ανοδική κίνηση.

Οι επενδυτές σήμερα εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Το κλίμα βοήθησαν οι αναφορές από τη Νότια Αφρική ότι η ταχύτατη διασπορά του νέου στελέχους δεν έχει συνοδευτεί και από κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών.

Στο μεταξύ, οι παραδόσεις εμβολίων στις χώρες της ΕΕ αυξάνονται σταθερά και ο εμβολιασμός προχωρά, με τη βιομηχανία να έχει δρομολογήσει και τις εργασίες για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις εξάλλου είναι ότι τα υφιστάμενα εμβόλια προσφέρουν κάποια προστασία και κατά της τελευταίας μετάλλαξης.

Όσον αφορά στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις επόμενες συνεδριάσεις και με τους ξένους διαχειριστές να έχουν κλείσει τα βιβλία τους από την προηγούμενη Τρίτη στην αγορά φαίνεται, πως σημαντικό μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας έχει περάσει σε εγχώριους θεσμικούς, διαχειριστές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα και σε δεύτερο χρόνο σε ορίζοντα εορτών. Καλώς, ή κακώς η αγορά, έστω και βραχυπρόθεσμα, είναι «δεμένη στο άρμα» των διεθνών Χρηματιστηρίων.

Θα πρέπει να βρεθεί μία αφορμή για να αλλάξει επίπεδο και να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς, σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ μπροστά της η αγορά της Αθήνας έχει να δώσει πολλά θετικά νέα.

Το επόμενο διάστημα περιμένουμε πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και ειδήσεις, οι οποίες σήμερα τρέχουν στο παρασκήνιο και περιμένουν την κατάλληλη ώρα να εκδηλωθούν, ή να ανακοινωθούν, διαμορφώνοντας ένα θετικό σκηνικό, σε συνδυασμό και με τα καλά μακροοικονομικά νέα.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 880 – 883 μονάδων (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 867 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 και 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θέλει επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 891 – 896 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 900 ημερών) και υψηλότερα των 900 μονάδων. Σε μία τέτοια θετική εξέλιξη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 927 (ημερήσιο “stop short”), 930, 934 και 950 μονάδες.

Όσο ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες.

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2181 (gap), 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει άνοδο 1,2% και βρίσκεται στις 2.136,06 μονάδες, ο τραπεζικός κλάδος μετά από πολλές συνεδριάσεις πρωταγωνιστεί με την Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική να σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη σημειώνοντας άνοδο άνω του 2% και την ΕΛΧΑ, Coca Cola, Eurobank, Τιτάνα, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1% και Ελλάκτωρ, Jumbo, Σαράντης, ΟΛΠ να κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπια πτώση η Aegean, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε ακόμη:

Ναυλαγορές στην εποχή της Όμικρον: Ισορροπία στα φορτηγά – «Παγωμένα» χαμόγελα στα τάνκερ

Eurobank-Worldline: Στρατηγική συνεργασία για τις κάρτες – Στα €320 εκατ. η αποτίμηση

Άλλαξε χέρια το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα – Ποιος είναι ο αγοραστής