Οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται καθώς η παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει την εξάπλωσή της σε όλες τις χώρες.

Παρά το γεγονός ότι  έως τώρα ήταν η δυτική Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο, οι  φόβοι για πιθανές επιζήμιες οικονομικές  επιπτώσεις είναι υπαρκτοί όπως φάνηκε από την αντίδραση του χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ καθώς και στην Άπω Ανατολή.

Προς το παρόν φαίνεται ότι  η ορμή της πανδημίας θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις διαταραχές που σημειώθηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Διαταραχές που προκαλούν ελλείψεις χωρητικότητας και ανεβάζουν τους ναύλους και τις ναυλαγορές.

Οι παγκόσμιοι καταναλωτές έχουν στραφεί περισσότερο προς τα αγαθά παρά τις υπηρεσίες όπως  όπως τουρισμός/ταξίδια, φαγητό έξω κ.λπ.

“Μπορεί κανείς να δει πώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των αγορών όπως  των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ δυνητικά πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στα δεξαμενόπλοια” επισημαίνει ο Γιώργος Λαζαρίδης αναλυτή της Allied Shipping Research.

“Ωστόσο, παρά όλες αυτές τις σαφείς επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν στο εγγύς μέλλον ως μέρος των αυξημένων περιορισμών που τίθενται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης της Covid-19 η κατάσταση  φαίνεται να είναι λίγο πιο περίπλοκη αυτή τη φορά στην Άπω Ανατολή.

Τα ζητήματα συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κίνα καθώς η υπόθεση της  «Evergrande» εξακολουθεί να απειλεί να φέρει μια μεγάλη κατάρρευση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας. Σε αυτό το σημείο έχουμε

δεν έχουμε δει ακόμη ένα ξεκάθαρο τέλος, με το σενάριο μιας κατάρρευσης της αγοράς στέγης της Κίνας παρόμοιο με αυτό που είδαμε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 2000, που οδηγεί στην πιθανότητα της κατάρρευσης  του ΑΕΠ της Κίνας στο 2% κατά μέσο όρο για το 2022. Ένα τέτοιο σενάριο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι το real estate αποτελεί το 1/4  της κινεζικής οικονομίας, καθιστώντας  όλο και πιο δύσκολη την προσπάθεια του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις”.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς η αγορά σιδηρομεταλλεύματος “πάγωσε” σε σύγκριση με  από τα υψηλά του πρώτου εξαμήνου.

Εάν αυτή η κατάσταση παραταθεί, σε συνδυασμό  από μια νέα σειρά μέτρων lockdown για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες.

Η αγορά ξηράς ναυτιλίας χύδην δείχνει  να είναι πιο επιρρεπής στις αρνητικές επιπτώσεις από όλα αυτά.

Προς το παρόν, η ισορροπία φαίνεται να διατηρείται ακόμα στην αγορά.

Ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Στις ναυλαγορές ξηρού φορτίου τα Capeszie φορτηγά έκανα ένα ράλι την περασμένη εβδομάδα απόρροια της κινητικότητας στους εμπορικούς δρόμους  Βραζιλίας-Κίνας και Κίνας-Αυστραλίας. Ο ημερήσιος ναύλος κυμαίνεται στα 38.096 δολάρια την ημέρα.    και το “μεθύσι από τα κέρδη” είχε θολώσει την κρίση, λίγοι ίσως και ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν  ότι σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, ο δείκτης θα κυμαινόταν  κάτω από τις 3.000 μονάδες, ποσοστό μείωσης 50%.

Το παρήγορο είναι ότι ανακόπηκε η φρενήρης πτώση και άρχισε μία μικρή άνοδος.

Σύμφωνα με την Allied Shipping Research η ναυλαγορά ξηρού φορτίου αυξήθηκε κατά 14,6% την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου  2021   και από  τις 2.767  μονάδες έκλεισε στις 3.171.  Ο μέσος όρος είναι 2.944 μονάδες με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2020 ήταν χαμηλότερη, στις 1.066.

Να επισημάνουμε ότι στις 7 Οκτωβρίου 2021 οι δείκτες ναυλαγοράς ξηρού φορτίου με τον Βaltic Dry Index κατέγραφαν  ιστορικό υψηλό των τελευταίων 13 ετών κλείνοντας στις 5.650 μονάδες,

Για τα πλοία Capesize ο δείκτης αυξήθηκε κατά 17,6%  από τις 3.906 μονάδες στις 4.594. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα  30.123 δολάρια την ημέρα έως τα 63.175 δολάρια.

Στα Panamax σημειώθηκε αύξηση της ναυλαγοράς κατά 19,3%  από τις 2.621 μονάδες στις 3.128. Οι  τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα  15.738 δολάρια την ημέρα έως τα 42.159 δολάρια.

Στα Supramax η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 5% από τις 2.316 μονάδες στις 2.431. Οι  τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα  17.650 δολάρια την ημέρα έως τα 48.111 δολάρια. Στα Handysize σημειώθηκε και εκεί μείωση του δείκτη κατά 6,5% από τις 1.726 μονάδες στις 1.613. Οι  τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα  22.063  δολάρια την ημέρα έως τις 38.706 δολάρια.

Δεξαμενόπλοια

Στις ναυλαγορές δεξαμενόπλοιων το ουράνιο τόξο καθυστερεί να εμφανιστεί στον ορίζοντα. Την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2021 ο BDTI-  δείκτης για τα πλοία μεταφοράς ακατέργαστου πετρελαίου και fuel oil  μειώθηκε κατά μόλις κατά 0,1% από τις 738 μονάδες στις 737. Αντιθέτως ο BCTI-δείκτης για τα δεξαμενόπλοια που  μεταφέρουν βενζίνη, κηροζίνη, αμόλυβδη βενζίνη και ντίζελ «άσπρο» μειώθηκε  κατά 3% από τις 632 μονάδες στις  651.

Η πίεση συνεχίζεται στα VLCC δεξαμενόπλοια αν και η χασούρα μειώθηκε  κατά 10% από τα 9.693 δολάρια στα  8.633 που σημαίνει ότι οι εφοπλιστές συνεχίζουν να “μπαίνουν μέσα” στα ταξίδια που κάνουν τα πλοία  τους.

Για τα Suezmax οι ναύλοι αυξήθηκαν κατά 149,6% από χασούρα 2.487 δολαρίων την ημέρα στα  1.233 δολαρίων με θετικό πρόσημο.

Για τα Aframax οι ναύλοι αυξήθηκαν κατά 127,2% από τις 2.735 δολάρια στα 6.213.

Διαβάστε ακόμη:

Το Μαξίμου, το ΚΙΝΑΛ και τα… αγάλματα, η άγρα δύο CEO και ο Μήτσης στη Ρόδο

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών την Τετάρτη – Για ποια γνωστά ονόματα θα χτυπήσει το σφυρί

Πισσαρίδης: Από πού θα έρθουν οι δουλειές του μέλλοντος