(upd) Το μαρτύριο της σταγόνας υφίσταται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα, ενόσω οι επενδυτές συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους. Είναι ενδεικτικό ότι για ακόμη μία ημέρα η απογοητευτική συναλλαγματική δραστηριότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, η οποία μοιάζει κολλημένη στη μέγγενη του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 822,44 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (823,18 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 821,44 έως 829,87 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ (έπειτα από 4,5 ώρες συνεδρίασης). 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει σε χαμηλό τέμπο, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια δυναμική κίνηση αντίδρασης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις στο +0,24% και τις 517,27 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται στο +1,3% και το 0,84 ευρώ. Κατά 0,8% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσεγγίζει εκ νέου τα 3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 0,6%, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,8% και το 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,27% 0,8456 ευρώ 
  • Eurobank -0,78% 0,888 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,78% 2,975 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,58% 0,9652 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 1.979 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos ενισχύεται στο +1,8% και τα 14,25 ευρώ, με τις μετοχές των OTE και ΟΠΑΠ να ακολουθούν στο +1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αν και αρχικά έφθανε έως το +2%, αυτή τη στιγμή είναι αμετάβλητη στα 5,2 ευρώ και το χαμηλότερο επίπεδο του 2022 (-15% στο 30ήμερο). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί αισθητά στο -3% και τα 17 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης. Κατά τουλάχιστον 3,7% χάνει, επίσης, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Quest Συμμετοχών διολισθαίνουν άνω του 1%. Σε πτωτικό έδαφος συνεχίζει, τέλος, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της διαμάχης με τη ΡΑΕ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,88% και 1.293 μονάδες), η μετοχή της Παπουτσάνη ξεχωρίζει αρνητικά στο -4% και τα 2,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ιντρακάτ ενισχύεται στο +2,5% και τα 2,08 ευρώ.  Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,8 δισ. ευρώ. 

Ο επίπονος δρόμος του Χ.Α. 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στον επίπονο δρόμο της επιφυλακτικότητας και της στασιμότητας, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη περιττού ρίσκου, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις τρεις συνεδριάσεις πριν το τέλος του 6μηνου και οπωσδήποτε οι διαχειριστές κεφαλαίων επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα του χαρτοφυλακίου τους (window dressing). 

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αλλά και την πορεία της διεθνούς οικονομίας αποτελούν τα δύο βασικότερα προβλήματα, με τους επενδυτές να περιμένουν καρτερικά τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο έχει σαρώσει την πλειονότητα των χωρών της Δύσης (και όχι μόνο). 

Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022, έχουν απολέσει περίπου το 20% της αξίας του, σ΄ ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων πολλών ετών. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες της τάξης του 6,5%, ένα ποσοστό ιδιαιτέρως κολακευτικό αν αναλογιστούμε την καθίζηση των ξένων αγορών. 

Πάντως, στο επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον Γενικό Δείκτη. Τα πιθανά deal σε Τέρνα Ενεργειακή (περισσότερες πιθανότητες) και Intrakat (λιγότερες πιθανότητες), η είσοδος της Dimand αλλά και τα εταιρικά μεγέθη του β’ τριμήνου αποτελούν καταλύτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν ώθηση. 

Το κατά πόσο, βέβαια, όλα τα παραπάνω θα καταστούν ικανά να ανατρέψουν την πτωτική τάση είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πορεία. Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 840 και στις 850 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,49% και τις 417 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,69%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,75%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,84%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν κέρδη κατά περίπου 150 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, ο περιορισμός της παραγωγής ασκεί πιέσεις στις τιμές, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο +1,56% και τα 111,28 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να κινούνται στο +1,51% και τα 116,83 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,12% και τα 1.827 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές και ποσοστά, τα νέα πακέτα της Intrum, οι Μπάκοι επιμένουν στην Ιντρακάτ και η Amazon στη Νάξο 

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)

Bloomberg: Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που εξετάζουν οι G7 και πώς θα λειτουργήσει