Επιστρέφει η πίεση στο τουρκικό νόμισμα, καθώς το πρωί της Δευτέρας καταγράφει πτώση σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονων ανησυχιών των επενδυτών για τη νομισματική πολιτική της γειτονικής χώρας.

Το όριο αντίστασης βρίσκεται στις 11,45-12 λίρες, με τα επίπεδα στήριξης στις 10,57-10,25 λίρες, αναφέρει η QNB Invest.

Η πτωτική αυτή αντίδραση έχει σαν αποτέλεσμα η λίρα να διαγράφει πάνω από το 50% των κερδών που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η λίρα είχε κατρακυλήσει σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 18,4, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο η απελευθέρωση συναλλαγματικών αποθεματικών και η φοροελάφρυνση για όσους διακρατούν λίρα, έφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα που βρέθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο βάσει του οποίου το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημιές από τις καταθέσεις που μετατράπηκαν σε λίρες έναντι ξένων νομισμάτων, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι του του νομίσματος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ωστόσο, η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο από το 19% στο 14%, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο εκτινάχθηκε στο 21,3%, δεν αφήνουν στις αγορές περιθώριο εφησυχασμού αναφορικά με την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Σε συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισ. λίρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμα:

Κωστής Χατζηδάκης: Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις τον Ιούνιο του 2022

Μεικτά πρόσημα με ελάχιστες απώλειες στις ασιατικές αγορές

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά