Η τουρκική λίρα σχεδόν άγγιξε το επίπεδο των 10 ανά δολάριο, καταγράφοντας ακόμα ένα νέο αρνητικό ρεκόρ καθώς -τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα- στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες για ένα νόμισμα που έχει ήδη πληγεί από τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Έτσι, η λίρα διαμορφώθηκε στα 9,965 ανά δολάριο. Το νόμισμα διαπραγματευόταν με πτώση 1,2% στα 9,951 ανά δολάριο στις 11:31 π.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τις παγκόσμιες πιέσεις τιμών, που απομακρύνουν τους επενδυτές από τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών με μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 16% από 19% τους τελευταίους δύο μήνες, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τοπικά στο 19,9%.

Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 24% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενίσχυσαν το δολάριο καθώς οι επενδυτές στάθμισαν μια πιθανή προηγούμενη αυστηροποίηση της πολιτικής από την Federal Reserve. Τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ τείνουν να αντλούν κεφάλαια από αναδυόμενες οικονομίες με υψηλό εξωτερικό χρέος, όπως αυτό της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ποινικός Κώδικας: Ισόβια στους βιαστές ανηλίκων – Ποιες είναι οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

Οι ταχυδρόμοι και διανομείς των ΕΛΤΑ γίνονται ψηφιακοί – Στη μάχη του last mile