Κόντρα στο ανοδικό ρεύμα των Big Tech κινείται το τελευταίο διάστημα, όπως και σήμερα, η μετοχή της Tesla λόγω των συνεχιζόμενων απογοητευτικών μηνυμάτων που εκπέμπει η εταιρεία του Έλον Μασκ όπως και ο ευρύτερος κλάδος της ηλεκτροκίνησης.

Αυτό οδηγεί πολλούς αναλυτές να υποστηρίξουν πως η σύνθεση της λεγόμενης ομάδας των «Υπέροχων Επτά» θα πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρηθεί με την εκδίωξη ή και αντικατάσταση της Tesla.

Υπολογίζεται ότι η εν λόγω ομάδα που σήμερα απαρτίζεται από την Apple, τη Microsoft, την Amazon, την Alphabet, τη Meta, τη Nvidia και την Tesla έχει μια συνολική επιρροή που αναλογεί στο 28,6% του S&P 500. To ράλι των μετοχών της ομάδας αποδείχτηκε κλειδί για τα περσινά ισχυρά κέρδη της Wall Street, τα ρεκόρ του S&P μέσα στο μήνα, αλλά και τα υψηλά κέρδη του Nasdaq.

Ενδεικτικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με φόντο και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, η μετοχή της Meta καλπάζει σε ποσοστό 21% εκτινάσσοντας την αξία της εταιρείας κατά πάνω από 200 δισ. δολάρια, στα 1,2 τρισ.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Amazon ενισχύεται κατά περίπου 8% διευρύνοντας την χρηματιστηριακή της αξία κατά 143 δισ. δολάρια, ενώ η Nvidia προσθέτει περίπου 5%.

Στον αντίποδα η μετοχή της Tesla παραμένει σε καθοδική τροχιά, χάνοντας επιπλέον 1,5% σήμερα, πτώση με την οποία ανεβάζει τις συνολικές της απώλειες από την έναρξη της χρονιάς κοντά στο 24%.

Βεβαίως, η ανησυχία για την πορεία των πωλήσεων της στην κινεζική αγορά ασκούν πιέσεις σήμερα και στη μετοχή της Apple, όμως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει απωλέσει ακόμη την εμπιστοσύνη της αγοράς. Άλλωστε, η κατασκευάστρια των iPhone ανακοίνωσε άλμα εσόδων και πωλήσεων και για το τέταρτο τρίμηνο.

Αντιθέτως για την Tesla τα προβλήματα συνεχώς διογκώνονται, ξεκινώντας από την ευρύτερη κάμψη των πωλήσεων του κλάδου των EV, έως την αμφιλεγόμενη στρατηγική της με τις περικοπές των τιμών, την πίεση από τους κινέζους κατασκευαστές, αλλά και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ίδιου του Μασκ.

Για παράδειγμα μόλις χθες ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει την αλλαγή έδρας της εταιρείας εκνευρισμένος επειδή δικαστής στο Ντέλαγουερ ακύρωσε την ύψους 55,8 δισ. δολαρίων παχυλή συμφωνία αποζημίωσης του.

«Μιλάμε πλέον για τις Υπέροχες Έξι» υποστήριξε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Reuters ο Μπράντον Μάικλ της ABC Funds, απαριθμώντας την σειρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία και η οποία θα συνεχίσει να αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Όσον αφορά στους πιθανούς δελφίνους του τεχνολογικού κλάδου που θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν στην ομάδα, ο ίδιος θεώρησε ως δυνατούς υποψηφίους την εταιρεία ημιαγωγών Advanced Micro Devices που είναι ισχυρός ανταγωνιστής της Nvidia, αλλά και την Broadcom επίσης από τον κλάδο των μικροτσίπ.

Μπορεί, άλλωστε, οι εταιρείες ημιαγωγών να βρίσκονται ακόμη μακριά σε επίπεδο αξίας από την κορυφαία βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως ο κλάδος αναμένεται να ζήσει… χρυσές μέρες ανάπτυξης και κερδοφορίας χάρη στο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει επίσης ισχυρές μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό πιέσεων οι servicers – Οι πωλήσεις assets και θυγατρικών στο εξωτερικό και οι νέοι κανόνες στην Ελλάδα

Reuters: Πωλητήριο σε project ΑΠΕ βάζει η TotalEnergies – Στη λίστα και η Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ