Μεμονωμένα ράλι σ’ ένα μονοπάτι γεμάτο… λακκούβες «βλέπει» η UBS, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις επόμενες κινήσεις της Wall Street, οι οποίες εν πολλοίς θα καθοριστούν από την πορεία του πληθωρισμού και τις προσεχείς αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve. 

«Ο συνδυασμός ενός ιστορικά αδύναμου κλίματος, των καλύτερων αποτιμήσεων και μιας εν μέρει μείωσης των πληθωριστικών προσδοκιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική αγορά σε παροδικά rebounds» εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, σε σημείωμά της. 

Ωστόσο, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι το μονοπάτι παραμένει δύσκολο και γεμάτο… λακκούβες. Και εξηγεί: Το γεγονός ότι οι άνεργοι είναι μόλις 6 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή για κάθε έναν άνεργο αντιστοιχεί 1,7 κενή θέση εργασίας, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα 

Ας σημειωθεί ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% (από τουλάχιστον 8% σήμερα). Κι αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία συγκρατούν τον ρυθμό ανάπτυξης και «χαλαρώνουν» τις σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, όπως είναι εύλογο, τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μια αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές, διότι η χαμηλότερη ανάπτυξη επηρεάζει δυσμενώς τα περιθώρια κερδοφορίας των εισηγμένων. 

Για πιο βιώσιμα ράλι, επομένως, η UBS θεωρεί ότι απαιτούνται ξεκάθαρες ενδείξεις ότι υπάρχει μια καθοδική τάση στον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφωθεί στο 0,2% ή και χαμηλότερα για τρεις διαδοχικούς μήνες. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενδείξεων μερικής επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να πείσει τη Fed να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.  

Προβάδισμα των μετοχών αξίας  

Μέχρι τότε, πάντως, η ελβετική τράπεζα προτρέπει τους traders να επενδύσουν σε εταιρείες με βαθιά αξία (value stocks). «Ο συνδυασμός υψηλότερου πληθωρισμού (8,3% τον Αύγουστο) και αυξημένων επιτοκίων τείνουν να ευνοούν τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης (growth stocks), μια τάση που βλέπουμε από την αρχή του έτους, καθώς οι μετοχές αξίας υπερ-αποδίδουν κατά 12%» εξηγεί χαρακτηριστικά.  

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της UBS, σε 12 μήνες μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι μετοχές αξίας θα υπερ-αποδίδουν κατά 4,3% των μετοχών ανάπτυξης. Σε κλαδικό επίπεδο δε, η τράπεζα συστήνει τις ενεργειακές μετοχές, οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου, μετά και την αναμενόμενη σκόπιμη μείωση της παραγωγής των χωρών του OPEC, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του Brent στα 110 δολάρια ανά βαρέλι έως το τέλος του 2022.  

Τέλος, η επενδυτική τράπεζα δεν ξεχνάει να επισημάνει την ανάγκη αύξηση της έκθεσης σε αμυντικά στηρίγματα, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αποτελεί μία από τις προκλήσεις της οικονομικής ανάπτυξης. Το ελβετικό φράγκο και το αμερικανικό δολάριο αποτελούν τις δύο καλύτερες επιλογές, καταλήγει ενδεικτικά.  

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά στις αρχές Νοεμβρίου. Οι traders δίνουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στο σενάριο για μια mega – παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης στην προσεχή συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11), θεωρώντας ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός βαίνει προς κορύφωση. Κι αυτό εύλογα συμβάλει στην εν μέρει επάνοδο της διάθεσης για αγορές, όπως αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο ράλι της Wall Street. 

Διαβάστε επίσης

HSBC: Η Ελλάδα συνεχίζει δυνατά την ανάπτυξη – Ποιους κινδύνους βλέπει (γράφημα)

Υπ. Ανάπτυξης – σούπερ μάρκετ: Συμφωνία για συγκράτηση τιμών με «εργαλείο» το «καλάθι της νοικοκυράς»

Γερμανία: Οι ΗΠΑ πωλούν το φυσικό αέριο σε αστρονομικές τιμές