(last update – 21:21)

Ισχυρές απώλειες εμφανίζει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές και ευρείες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της ευρύτερης ανησυχίας για την πολιτική των υψηλών επιτοκίων, η οποία «φέρνει» πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει κατά 758 μονάδες ή 2,52% στις 29.317 μονάδες, φτάνοντας 20% κάτω από το υψηλό του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε bear market.

Κατά 2,69% υποχωρεί ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος καθηλώνεται στις 3.656 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίζεται στο -2,76% και τις 10.764 μονάδες, χάνοντας 242 μονάδες. 

Οι αμερικανικοί δείκτες ακολουθούν την ευρύτερη πτώση των αγορών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω των ανησυχιών για τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αλλά και των σεναρίων περί επικείμενης ύφεσης.  

Μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι αναλυτές φοβούνται ότι η στρατηγική αντιμετώπισης του ιστορικού πληθωρισμού θα «πνίξει» την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η οικονομία να τελεί υπό τον κίνδυνο της συρρίκνωσης. 

Αυτό, εύλογα, επηρεάζει άκρως αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, επιλέγοντας την ασφάλεια των «καταφυγίων», όπως για παράδειγμα του αμερικανικού δολαρίου.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή πτώση στη Wall Street είναι η τέταρτη συνεχόμενη, με τον Dow Jones να φλερτάρει με τα χαμηλά έτους, τα οποία είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο (29.653 μονάδες). Οι σωρευτικές απώλειες, δε, από τις αρχές του έτους προσεγγίζουν πλέον το 18%.  

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs προχώρησε σε σημαντική μείωση της τιμής – στόχου του S&Ρ 500, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσει τις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Ως εκ τούτου, πλέον, η επενδυτική τράπεζα «βλέπει» τον δείκτη βαρόμετρο στις 3.600 μονάδες (-5%) σε επίπεδο εξαμήνου, ενώ στο αρνητικό σενάριο η βουτιά θα φθάσει στις 3.150 μονάδες (-17%). 

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να εκτοξεύεται στο 4,21%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών (από το 2007). H απόδοση του 10ετούς ομολόγου, παράλληλα, ενισχύεται στο 3,7%, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. 

Διαβάστε επίσης

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)