Σημαντική πτώση καταγράφει την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι φόβοι περί επικείμενης ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές για τη ζήτηση.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 3,37% και διαμορφώνονται στα 80,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη χάνουν 2,93% και περιορίζονται στα 87,78 δολάρια ανά βαρέλι. 

Σε επίπεδο εβδομάδας δε, η πτώση των συμβολαίων κυμαίνεται σε 5,37% και 4,03% αντίστοιχα.  

Πίσω από το νέο κύμα ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με την PVM Oil Associates, βρίσκονται οι φόβοι για ύφεση, οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και η συνεπαγόμενη ενίσχυση του δολαρίου, η οποία καθιστά ακριβότερο το κόστος αγοράς του «μαύρου χρυσού» σε ξένα νομίσματα 

Όλα αυτά, εύλογα, επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της διεθνούς ζήτησης, κάτι που αμβλύνει αισθητά τις καθοδικές πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς, ως απόρροια της νέας κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Άλλωστε, μετά τον νέο γύρο αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (3% η Fed, 2,25% η ΒοΕ και 1,25% η ΕΚΤ), τα στοιχεία για την αδύναμη επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται να επιβεβαιώσουν την καθοδική τροχιά της οικονομίας. 

Μια οικονομία σε επιβράδυνση ή και ύφεση, σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερο πετρέλαιο. Κι αυτό ακριβώς σπεύδουν να προεξοφλήσουν οι traders.  

Διαβάστε επίσης

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)