Αγορές

Wall Street: Αποτελέσματα, ΑΕΠ και επιτόκια δημιουργούν ανοδικό ρεύμα

  • Γεράσιμος Ζώτος


Θετικές οι επιδόσεις β' τριμήνου για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι τιμές των μετοχών ωθούνται προς τα πάνω από τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν, ακόμα, οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων από την Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα) την επόμενη εβδομάδα.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,13% στις 27.176,45 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται κατά 0,92% ψηλότερα στις 8.312,95 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,48% στις 3.018,04 μονάδες.

Η Alphabet, η μητρική της Google, ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων, καθώς και ένα τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 25 δισ.  δολαρίων. Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή 14,21 δολάρια έναντι πρόβλεψης για 11,30 δολάρια, ενώ συνολικά τα κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν τα 9,9 δισ. δολάρια.  Τα έσοδα ανήλθαν στα 38,94 δισ. δολάρια από 38,15 δισ. δολάρια που αναμένονταν.  Η μετοχή της Alphabet βρίσκεται σε ράλι ανόδου 10%.

Άλμα 4% πραγματοποιεί η μετοχή της Intel, μετά την ανακοίνωση κερδών και εσόδων τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ράλι 6% σημειώνει η μετοχή του Twitter. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε έσοδα 841 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση και καλύτερα του αναμενομένου, ανακοίνωσε το Twitter για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού του έτους. Τα διαφημιστικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 727 εκατ. δολάρια και ενισχύθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2018. Εν τω μεταξύ, ο μέσος αριθμός ενεργών χρηστών ανήλθε σε 139 εκατ. σε καθημερινή βάση και εμφάνισε αύξηση 14% σε ετήσια βάση.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,8%.

Η επίδοση αποδίδεται στην αυξημένη προσωπική κατανάλωση, καθώς και στις ενισχυμένες δαπάνες σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση που κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μη κατοίκων.

Σημειώνεται πως στο δεύτερο τρίμηνο οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να πλήττονται περισσότερο καθώς υποχώρησαν κατά 5,6%.

Στα εμπορεύματα, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,36% στα 56,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,46% στα 1.421,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται σε 1,113 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται κατά 0,5% μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,079%.

Απόρρητο Απόρρητο