Βουτιά έκαναν σήμερα οι τιμές των μετοχών σε όλο τον πλανήτη, όπως και αυτών του πετρελαίου αλλά και των ευρωπαϊκών ομολόγων -τόσο της περιφέρειας όσο και του πυρήνα. Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν αναγκαστικές πώλησεις όλων των επενδύσεων και μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες που προκαλεί η έκρηξη του κοροναϊού.

Η προοπτική της υποχώρησης της ζήτησης για ενέργεια έστειλε το αμερικανικό δείκτη πετρελαίου αναφοράς WTI περισσότερο από 15% χαμηλότερα, στα 23 δολάρια το βαρέλι, ένα χαμηλό 17 ετών. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, έπεσε κατά 9% στα 26 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί χαμηλό 13 ετών.

Η νέα τεράστια πτώση στη Wall Street διέγραψε τα κέρδη της Τρίτης. Η βουτιά ήρθε παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επανέφερε την προηγούμενη ένα ακόμα μέτρο στήριξης από την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο για ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 1.338 μονάδες (και ενώ ξεκίνησε με πτώση κατά 1.030 μονάδες η οποία στην πορεία της συνεδρίασης έφτασε και πάνω από τις 2.000 μονάδες) ή σε ποσοστό 6,3%. Ο δείκτης έκλεισε στις 19.898 μονάδες χάνοντας το ψυχολογικό, και όχι μόνο, όριο των 20.000 μονάδων. Με την νέα του πτώση ο δείκτης έχει πλέον διαγράψει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 5,18%, κλείνοντας στις 2.398 μονάδες και ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει αρκετά μεγαλύτερες απώλειες που ενεργοποίησαν για άλλη μια φορά (την τέταρτη σε δύο εβδομάδες) τον μηχανισμό διακοπής της συνεδρίασης.

Ο Nasdaq περιόρισε στο κλείσιμο τις απώλειές στο -4,70% ενώ είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά απώλειες πάνω από 7%, κλείνοντας στις 6.989 μονάδες.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, η Wall Street καταγράφει μια πρωτοφανή πορεία roller-coaster εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον S&P 500 να σημειώνει κινήσεις άνω του 4% είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω σε επτά διαδοχικές συνεδριάσεις. Η επίδοση αυτή ξεπερνά το προηγούμενο των έξι διαδοχικών συνεδριάσεων που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 1929, σύμφωνα με την LPL Financial. Ο S&P 500 μέχρι χθες βρίσκονταν κατά 25% κάτω από τα υψηλά του.

“Η μεταβλητότητα δεν έχει τελειώσει ακόμα”, ανεφερε σε σημείωμά του ο Tom Essaye, ιδρυτής της The Sevens Report. Επισημαίνει ότι το πακέτο που ανακοίνωσε η διοίκηση Τραμπ χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου. “Πρέπει επίσης να δούμε περισσότερη πρόοδο στην φαρμακευτική πλευρά της κατάστασης, και πάνω απ ‘όλα, χρειαζόμαστε την κορύφωση της εξάπλωσης τους ιού τις επόμενες εβδομάδες” – καθώς μετά από αυτό θα ακολουθήσει η πτώση του.

Ευρωπαϊκά ομόλογα

Κύμα πωλήσεων και στα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης: οι αποδόσεις αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων δέχθηκαν πιέσεις να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές και αναγκάστηκαν να απορρίψουν τις πιο ρευστοποιήσιμες μετοχές τους, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Οι αποδόσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές. “Αυτό είναι πώληση περιουσιακών στοιχείων από εκείνους που πρέπει να πληρώσουν τις εξαγορές”, δήλωσε ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors. “Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μετρητά και ρευστοποιούν το μόνο που μπορούν.”

Η 10ετής απόδοση της Γερμανίας ανέβηκε απότομα σε μείον 0,26% στο υψηλότερο σημειο σε δύο μήνες, ενώ οι αποδόσεις των 10 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν άνοδο στα 0,70%.

Η πίεση ήταν ακόμη πιο έντονη στα πιο ριψοκίνδυνα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Η δεκαετής απόδοση της Ιταλίας σημείωσε άνοδο σε 2,78% σε ένα σημείο, το υψηλότερο για περισσότερο από ένα χρόνο, πριν προβεί σε κάποιες απώλειές της. Ήδη στις αρχές Μαρτίου, η Ιταλία μπόρεσε να δανείσει για μια δεκαετία περίπου το 1%. Οι επενδυτές ανέφεραν ότι η προοπτική μεγάλης αύξησης της έκδοσης ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης στην υγεία βάρυνε περαιτέρω τις αγορές ομολόγων.

Αμερικανικά ομόλογα

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 1,13% την Τετάρτη και ενώ διαπραγματεύονται στην περιοχή του 0,77% το μεσημέρι της Τρίτης πριν ανακοινωθούν το σχεδιαζόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης.

Είχαν ξεκινήσει την εβδομάδα στην περιοχή του 0,65%. Και ενώ η μεταβολή δεν είναι και τόσο μεγάλη για το επίπεδο του επιτοκίου αυτό που ανησυχεί τους traders είναι η ραγδαία κίνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και οι Ευρωαγορές σημειώνουν ισχυρές απώλειες, όπως και η Wall Street προερχόμενες και αυτές από τη χθεσινή μέρα ανόδου και ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εξαγγέλθηκαν τόσο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την αμερικανική «πακέτα» τόνωσης της οικονομίας ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ακραίες κινήσεις στις μετοχές και τους δείκτες αποτελούν σχεδόν κανονικότητα τις τελευταίες μέρες αλλά πλέον καταγράφονται και στα κρατικά ομόλογα. Η χθεσινοβραδυνή διαπραγμάτευση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημειώνει ασυνήθιστη μεταβλητότητα, αφήνοντας πολλούς επενδυτές να πιστεύουν ότι επρόκειτο για τεχνικό λάθος.

Οι κινήσεις αυτες γίνονται ενώ ο δείκτης Cboe Volatility (ο δείκτης φόβου) καταγράφει ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα που είχε καταγράψει το 2008. Σήμερα ο δείκτης βρίσκεται στις 71.90 μονάδες υποχωρώντας κατά 5,31%.